Ochiul uman este unul dintre cele mai complexe organe din natură: vede mai multe decât crezi
S-ar putea să știi că dimensiunea pupilelor din ochii noștri se schimbă în funcție de cât de bine iluminat este mediul nostru, dar există mai mult în poveste: oamenii de știință au descoperit acum că și pupilei își schimbă dimensiunea în funcție de câte obiecte observăm.
Cu cât sunt mai multe obiecte într-o scenă, cu atât pupila crește, ca și cum ar acomoda mai bine tot ceea ce trebuie să privească. Această „numeritate percepută” este un reflex simplu și automat, arată noua cercetare.
Într-un nou studiu, cercetătorii au studiat dimensiunile pupilelor a 16 participanți în timp ce se uitau la imagini cu puncte. În unele dintre imagini, punctele au fost legate între ele în forme de gantere, creând iluzia că există mai puține obiecte, și dimensiunea pupilei s-a micșorat apoi.
„Acest rezultat arată că informațiile numerice sunt intrinsec legate de percepție”, spune psihologul Elisa Castaldi de la Universitatea din Florența din Italia.
„Acest lucru ar putea avea implicații practice importante. De exemplu, această abilitate este compromisă în discalculie, care este o disfuncție în învățarea matematică, așa că experimentul nostru poate fi util în identificarea timpurie a acestei afecțiuni la copiii foarte mici”.
Un studiu remarcabil
Chiar dacă numărul de puncte negre sau albe din imaginile vizualizate nu s-a schimbat, numărul perceput de obiecte s-a schimbat, din cauza liniilor de îmbinare. Participanții au fost rugați să privească aceste imagini pasiv, fără a acorda o atenție specială numărului total de articole și fără o sarcină specifică de îndeplinit.
„Când ne uităm în jur, percepem în mod spontan forma, dimensiunea, mișcarea și culoarea unei scene”, spune psihologul David Burr de la Universitatea din Sydney din Australia.
„La fel de spontan, percepem numărul de obiecte din fața noastră. Această abilitate, împărtășită cu majoritatea celorlalte animale, este un element fundamental evolutiv: dezvăluie imediat cantități importante, cum ar fi câte mere sunt pe copac sau câți inamici atacă”.
„Cercetări recente din laboratorul nostru arată că dimensiunea pupilei este, de asemenea, reglementată de factori cognitivi și perceptivi”, spune fiziologul Paola Binda de la Universitatea din Pisa din Italia.