27 mai 2021 | 10:35

Oamenii se vor deplasa între orașe în dirijabile gigantice. Cum ar putea ajuta la reducerea emisiilor de carbon

ACTUALITATE
Oamenii se vor deplasa între orașe în dirijabile gigantice. Cum ar putea ajuta la reducerea emisiilor de carbon

Un startup numit Hybrid Air Vehicles (HAV) are o idee neobișnuită pentru a ajuta la curățarea industriei aeronautice: înlocuirea avioanelor cu dirijabile, cel puțin pentru zborurile cu rază scurtă de acțiune.

Startup-ul intenționează să reducă numărului de avioane care călătoresc pe distanțe scurte. Și anume, să călătorească între orașe precum Vancouver și Seattle sau Oslo și Stockholm – ar putea ajuta companiile aeriene să își reducă drastic emisiile de carbon, relatează The Guardian.

HAV, care a obținut finanțare de la cântărețul de la Iron Maiden, Bruce Dickinson, spune că dirijabilele sale emit doar aproximativ 10% din gazele cu efect de seră ale unui avion de pasageri și că acest număr ar putea scădea și mai mult pe măsură ce compania lucrează pentru a-și face întreaga flotă electrică.

Dacă vom călători cu dirijabile pe distanțe scurte, vom reduce poluarea

CEO-ul HAV, Tom Grundy, a comparat dirijabilele companiei sale cu un „feribot rapid”. Compania susține că o călătorie directă cu rază scurtă de acțiune ar dura cam aceeași perioadă de timp ca și călătoria cu avionul, dar numai atunci când timpul petrecut la check-in, controlul de securitate și așteptarea din aeroport sunt luat în considerare ca parte a călătoriei per total.

Deocamdată, HAV încă elaborează acorduri și parteneriate cu companiile aeriene existente, potrivit The Guardian, dar speră să anunțe rute în lunile următoare. În acel moment, companiile aeriene care își asumă ideea ar putea începe să reducă numărul de zboruri între orașele apropiate.

„Acesta nu este un produs de lux”, a spus Grundy pentru The Guardian, „ci este o soluție practică la provocările create de criza climatică”.

Tot el adaugă că avem avioane concepute pentru a parcurge distanțe foarte mari pe distanțe foarte scurte, atunci când există, de fapt, o soluție mai bună.

„Cât ne mai așteptăm să avem luxul de a parcurge aceste distanțe scurte cu o amprentă de carbon atât de mare?”.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele