Oamenii de știință trag semnalul de alarmă: există mari șanse ca omenirea să intre în colaps

Oamenii de știință trag semnalul de alarmă: există mari șanse ca omenirea să intre în colaps

Conform celor mai recente studii efectuate de reputați oameni de știință, ne îndreptăm către un iminent deznodământ. Avem mari șanse ca, în viitorul destul de apropiat, civilizația noastră să se prăbușească, atrag atenția experții. Aceștia pun totul pe seama acțiunilor autodistructive ale oamenilor, care ne vor aduce, în cele din urmă, sfârșitul.

Dacă omenirea își continuă drumul actual, civilizația așa cum o știm se îndreaptă către „ colapsul ireversibil ” în câteva decenii. Nu o spunem noi, ci așa arată concluzia celor mai recente cercetări publicate în jurnalul Scientific Reports.

Șansele să ne prăbușim sunt de 90%

Din nefericire, oamenii de știință nu conturează acest scenariu ca pe unul posibil, ci cred, cu tărie, că sunt 90% șanse ca el să se împlinească.

Lucrarea, scrisă de fizicieni de la Institutul Alan Turing și de la Universitatea din Tarapacá, atrage atenția, cu precădere, asupra defrișărilor. Știm cu toții că, zeci de ani, omenirea a tăiat masiv pădurile, vânzându-le buștean cu buștean. Ei bine, se pare că într-o sută – două de ani, vom rade de pe fața pământului și ultima pădure.

„În mod clar, este nerealist să ne imaginăm că societatea umană va începe să fie afectată de defrișare până când ultimul copac va fi tăiat”, se arată în studiu.

Practic, doar după ce pădurile vor dispărea, ne vom da cu adevărat seama de faptul că am pierdut cea mai de preț comoară pe natura ne-o oferise. Ne vom da seama, tot atunci, că nu putem să respirăm bani și că toate strategiile noastre de exploatare, de dezvoltare și de îmbogățire s-au bazat pe niște valori și principii complet greșite și incorecte față de mediul înconjurător. Doar că va fi prea târziu pentru regrete și va trebui să suportăm consecințele.

Nu ai nevoie de mari studii să-ți imaginezi ce se va întâmpla în lume când și ultimul copac va fi doborât. Schimbările climatice, care deja ne fac probleme în prezent, vor deveni și mai acute și ne vor forța, în sens negativ, să ne schimbăm complet viața și obiceiurile, influențându-ne, totodată și starea de sănătate, în rău.

Citește și: