Oamenii de știință modifică genetic plante pentru a crește proteine din carne
Cercetătorii din Islanda cultivă peste o sută de mii de plante de orz modificate genetic în interiorul unei sere, pentru un scop foarte neobișnuit: crearea cărnii cultivate în laborator, relatează BBC.
Orzul modificat este recoltat și purificat pentru a extrage proteinele „factorului de creștere”, care, la rândul lor, pot fi utilizate pentru cultivarea cărnii de laborator – o inovație care ar putea face ca industria cărnii de laborator să se bazeze și mai puțin pe animale vii în viitor.
Carnea modificată genetic, salvarea omenirii
Compania din spatele proiectului, ORF Genetics, cultivă orzul prelucrat biogenetic în peste 22.000 de metri pătrați, folosind metode de cultivare hidroponică de înaltă tehnologie.
Factorii de creștere extrasă din semințele de orz joacă un rol important în menținerea celulelor stem. În 2010, ORF a introdus un produs de îngrijire a pielii folosind factorii de creștere.
Puțin peste zece ani mai târziu, compania speră să intre pe piața de carne cultivată cu celule. Factorii de creștere stimulează creșterea țesuturilor care alcătuiesc aceste produse, inclusiv mușchiul animal și celulele grase.
„Populația este în creștere și trebuie să hrănim toți oamenii”, a declarat pentru BBC Arna Runarsdottir, director al tehnologiei de proteine de la ORF Genetics.
Dacă oamenii de știință își pot da seama cum să o producă la scară largă, carnea cultivată în laborator ar avea o mulțime de avantaje care ne-ar putea ajuta să ne hrănească pe toți.
„Nu trebuie să ucidem toate aceste animale, ci doar să luăm celula stem de la ele”, a adăugat ea, menționând că este o opțiune mai viabilă și mai ecologică, în comparație cu carnea cultivată convențional.
Potrivit BBC, factorii de creștere ai ORF sunt deja folosiți de mai multe companii care produc produse din carne cultivate în laborator.