29 dec. 2021 | 13:55

Oamenii de știință au analizat o mumie cu ajutorul tomografiei computerizate: ce au aflat

ACTUALITATE
Oamenii de știință au analizat o mumie cu ajutorul tomografiei computerizate: ce au aflat

Imaginile obținute de aceștia, în urma procedeului, i-au ajutat să descopere noi și noi detalii despre cea de-a 18-a dinastie a Egiptului antic.

În 1881, arheologii au descoperit mumia lui Amenhotep I, în Deir el-Bahari, un sat din afara celebrei Văi a Regilor, din Egipt. Timp de 140 de ani, oamenii de știință nu vrut să analizeze în detaliu corpul faraonului, de teamă să nu-i deterioreze masca și bandajele ornamentate.

Cu toate astea, datorită tehnologiei tomografiei computerizate (CT), acest lucru este posibil acum.

Tomografia computerizată îi ajută pe oamenii de știință să afle detalii semnificative despre viața lui Amenhotep

Cercetătorii de la Universitatea din Cairo l-au analizat recent pe Amenhotep pentru a afla detalii despre viața și dinastia lui. Scanările au arătat că avea aproximativ 35 de ani, în momentul în care a murit. „Amenhotep I pare să fi semănat, din punct de vedere fizic, cu tatăl său: avea o bărbie îngustă, un nas mic și îngust, păr creț și dinți superiori proeminenti”, a declarat dr. Sahar Saleem, autorul studiului.

Cu toate astea, nu este clar de ce faraonul a murit la o vârstă atât de fragedă. Cercetătorii nu au găsit răni care să certifice cauzele morții acestuia.

Diferite răni post-mortem au fost descoperite, totuși, pe trupul lui Amenhotep, provocate, cel mai probabil, de hoții de morminte.

S-a descoperit, de asemenea, că aceste răni ar fi fost „tratate” de preoții din dinastia cu numărul 21, la aproximativ 400 de ani de la moartea lui Amhotep. Ei au folosit o bandă de in, tratată cu rășină, pentru a reatașa capul de gâtul faraonului.

Cercetătorii au găsit, de asemenea, aproximativ 30 de amulete ascunse printre bandajele lui Amenhotep.

Faptul că aceste amulete au rămas în sarcofag, după reînmormântarea acestuia, infirmă teoria conform căreia preoții dinastiilor ulterioare ar fi reutilizat ornamentele în riturile funerare ale faraonilor lor. 

Studiul oferă o perspectivă destul de clară asupra uneia dintre cele mai fascinante perioade ale istoriei egiptene, fără îndoială.

Amenhotep I a domnit între 1525 și 1504 î.Hr., în perioada Noului Regat al Egiptului. El a fost printre primii faraoni ai dinastiei a XVIII-a, care mai târziu avea să-l includă pe Akhenaton, controversatul faraon „eretic” care a introdus religia monoteistă, centrată în jurul Soarelui.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele