O sticlă de whisky, cât o piesă de muzeu: de ce ar putea fi cea mai scumpă din istorie

O sticlă de whisky, cât o piesă de muzeu: de ce ar putea fi cea mai scumpă din istorie

”Mâna întinsă care nu spune o poveste…”, așa începe una dintre frazele memorabile din Filantropica, iar sticla aceasta de whisky s-ar putea să aibă cea mai frumoasă poveste pentru a justifica un preț incredibil de extravagant.

Aceasta sticlă de whisky scoțian s-a vândut în urmă cu câteva zile la fabuloasa sumă de 37.000 de dolari. Valoarea efectivă a fost achitată în lire sterline, aproximativ 27.000. În teorie, aceasta este o sticlă de scotch de 50 de ani. În practică, vârsta sa o depășește cu mult peste cea de pe etichetă, datorită momentului îmbutelierii. 

Casa de licitaţii Bonhams a pus în vânzare Macallan Millennium Decanter, datând din 1949, care conţine whisky îmbătrânit în butoi începând din 1949 până în 1999, pentru o sumă de pornire cuprinsă între 18.000 şi 20.000 de lire sterline. Produsul de lux s-a vândut în cele din urmă pentru 26.840 de lire sterline la licitaţia care a avut loc în Edinburgh.

În cazul în care exista vreun dubiu în legătură cu valoarea emoțională a acestui produs, Martin Green, specialistul în whisky al casei de licitații Bonhams a confirmat că orice produs Macallan este mereu ”la mare căutare” printre colecționari.

Produsul vine sub forma unui decantor foarte frumos lucrat, ascuns într-o cutie de lemn. Carafa de 700 de mililitri a fost realizată de Caithness Glass din oraşul scoţian Crieff şi este păstrată într-o cutie elegantă din stejar. A fost îmbuteliată pe domeniu producătorului, în Scoţia, în 1999, pentru a marca intrarea într-un nou mileniu.

Deși te-ai aștepta să fie mai rar decât atât un astfel de produs, conform casei de licitații Bonhams, ar exista 900 astfel de carafe pe mapamond și, ocazional, una dintre ele ajunge la licitație. În acel moment, doritorii trebuie să facă față ”unei competiții acerbe”.

Pentru referință, dacă te gândești să-ți iei o sticlă de Macallan, măcar pentru că este favoritul lui James Bond în Skyfall, pe piața din România, începe de la aproximativ 300 de lei. Dacă banii nu sunt însă o problemă, ajungi ușor la ediții de 4500 – 6000 lei.

Macallan Millennium Decanter licitatie Bonhams whiskey scotch

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: