15 iul. 2021 | 17:35

O să se scumpească tot, pentru binele planetei: decizia costisitoare de la Bruxelles

ACTUALITATE
O să se scumpească tot, pentru binele planetei: decizia costisitoare de la Bruxelles

Vești proaste pentru România: planurile Comisiei Europene în ceea ce privește tranziția verde au fost schimbate. Iată care e decizia costisitoare de la Bruxelles.

Recent, au fost propuse ținte și mai dure decât până acum. De exemplu, Comisia Europeană vrea ca 40% din energie să fie produsă din surse regenerabile până în 2030, potrivit Hotnews. Ținta de până acum era de 32%.

Pentru țara noastră, și vechiul obiectiv era greu de atins, motiv pentru care își asuma o țintă de doar 30,7% până în 2030. Acum, va fi obligată să revizuiască mult în sus această cifră.

Decizia costisitoare de la Bruxelles ne va afecta pe toți

Noile ambiții ale Comisiei Europene se vor resimți puternic și la nivelul buzunarelor fiecărui cetățean, în condițiile în care sunt plănuite taxe pe produse energetice care nu sunt verzi. Altfel spus, produse precum centralele de apartament vor fi taxate.

Chiar oficialii europeni recunosc că urmează scumpiri. Pachetul de măsuri prezentat de Comisia Europeană ar putea genera creşterea facturilor la carburanţi şi încălzire pentru populaţie. Prin urmare, UE trebuie să fie convingătoare asupra faptului că acest pachet este “echitabil şi solidar”, altfel, „rezistenţa va fi ‘masivă”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu Pactul Verde european, Frans Timmermans, relatează AFP, potrivit Hotnews.

Comisia Europeană va cere de la cetățeni și industrie câteva chestiuni. Și anume, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puţin 55%, comparativ cu nivelurile din 1990. Apoi, ponderea energiei din surse regenerabile în mixul energetic al UE să fie mărită la 40%. Acum este de 32%. Toate statele membre vor contribui la acest obiectiv și sunt propuse ținte specifice pentru utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul transporturilor, pentru sistemele de încălzire și răcire, în clădiri și în industrie.

De asemenea, Comisia propune ca țintele privind economiile de energie la nivelul UE să devină obligatorii și să fie mărite, pentru a se obține o reducere totală de 36% până în 2030. Mai mult, Comisia vrea să înăsprească normele care determină dacă energia rezultată de pe urma arderii lemnului poate fi clasificată drept regenerabilă. Iar acestea sunt doar câteva dintre deciziile care vin de la Bruxelles și care ne vor afecta buzunarele.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele