Nu toate afacerile au fost puse la pământ de pandemie. Acești antreprenori au dat lovitura în plină criză
Pandemia de coronavirus a reprezentat o piatră grea de încercare pentru afacerile românești. Majoritatea sectoarelor de activitate au avut de suferit, mai puțin construcțiile și imobiliarele, arată datele celor mai recente analize pe piața de business din țara noastră.
Începând cu jumătatea anului 2018, până la jumătatea anului 2019, domeniile construcțiilor și imobiliarelor au înregistrat o creștere a profitabilității de aproape 70%.
Dintr-o analiza Profit.ro, reiese că, începând din 2019, afacerile în construcții au devenit mai mult decât profitabile, deoarece au beneficiat de facilitățile fiscale de la stat, privind scutirea plății impozitului pentru angajați.
În pandemie, comerțul și construcțiile au mers cel mai bine
„Firmele nefinanciare, lovite de criza COVID-19, înregistrau, la jumătatea anului trecut, o scădere cu 5% a profitului față de aceeași perioadă din 2019. Sectorul serviciilor scădea cu aproape 90%, agricultura, care a avut un an prost din cauza secetei, cu 50%, în timp de industria a scăzut cu 22%. Două sectoare au mers mai bine în timpul crizei: comerțul și-a crescut profitul net cu 11%, în timp ce construcțiile și-au majorat rezultatul net agregat cu 56%”, precizează sursa citată.
Prin urmare, afacerile în construcții evoluează la un nivel greu de atins de un alt domeniu de activitate din țara noastră și probabil reprezintă exemplul viu al faptului că, atunci când statul își dorește cu adevărat să susțină un sector, are instrumentele necesare pentru a face acest lucru.
Mai mult, succesul construcțiilor ne arată că mediul de afaceri românesc are capacitatea de a se dezvolta exponențial, atunci când are parte de spațiu fiscal și când statul îi conferă libertate de mișcare în privința texelor și impozitelor.
Potrivit datelor BNR, din totalul profiturilor de 35,3 miliarde de lei de pe primele șase luni din 2020, 4,9 miliarde de lei au revenit companiilor din construcții și imobiliare.
Îți amintesc faptul că, din anul 2019, au intrat în vigoare prevederile OUG 114/2018, care oferă firmelor din construcții o serie de beneficii fiscale. De exemplu, o astfel de facilitate prevede scutirea de la plata impozitului pe salariu, pentru constructorii și producătorii de materiale de construcție.