Schimbarea care va afecta toate pensiile din România, peste noapte. Nu se mai aștepta nimeni la asta

Schimbarea care va afecta toate pensiile din România, peste noapte. Nu se mai aștepta nimeni la asta

Pensiile din România sunt un dezastru. Pe de o parte, sunt cei care au pensii de 800 de lei, mulți dintre ei, iar pe de altă parte, sunt oamenii cu 25.000 sau chiar mai mult. Ministrul Muncii are o soluție pentru toate.

Astăzi, 28 ianuarie 2021, ministrul Muncii și Protecției Sociale va da un ordin prin care vor fi revizuite toate dosarele de pensie din România. Va fi un efort titanic, unul care ar fi trebuit să înceapă în urmă cu câțiva ani, dar care Raluca Turcan este convinsă că este unul fezabil, fie și cu angajarea unui număr semnificativ de oameni care să se ocupe doar cu asta. Practic, se recalculează toate pensiile din România și, în condiții ideale, vor fi eliminate, cel puțin parțial, discrepanțele de mai sus.

„În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic practic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor.

Ca atare, mâine voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie, cred, 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite, evaluate toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestor pensii. Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclusiv din anul 2019 ar fi trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri şi oameni”, a spus Turcan, la postul public de televiziune.

În prima fază, de această sarcină titanică, vor fi responsabili oameni care lucrează în momentul de față la Casa de Pensii. În scurt timp, însă, vor exista niște programe pe fonduri europene pentru angajarea și plătirea a 500 – 1000 de oameni care să faciliteze procesul pe perioadă determinată. Banii europeni vor fi folosit și pentru soft, respectiv echipamente necesare grăbirii procesului.

Ministrul Muncii a susţinut că procesul va fi extrem de laborios şi presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiţi indicatori, după care se va termina procedura legislativă. Când va fi gata procedura legislativă şi legea, se va declanşa procesul de recalculare şi într-o perioadă scurtă de timp pensiile vor intra la plată recalculate.

Este important de reținut că pensiile nu se vor micșora. În cel mai rău caz, cele care în urma recalculării vor fi stabilite ca fiind mai mici, vor rămâne exact la fel. În schimb, vor fi introduși mai mulți indicatori care să reflecte contributivitatea, pentru a facilita mărirea lor.

„Voi anunţa mâine în conferinţa de presă care sunt indicatorii pe care îi vom lua în considerare în evaluarea acestor dosare…Mai merită spus un lucru. Pensiile vor fi recalculate pe o formulă. Formula aceasta va fi introdusă în noua lege a pensiilor. Până când eu nu negociez această formulă cu toate partidele din coaliţie, cu partenerii sociali, eu nu voi putea s-o fac publică. De aceea, mâine eu voi prezenta indicatorii pe care îi vom lua în calcul în evaluarea acestor dosare. Îi voi introduce în acel şablon electronic, astfel încât eu, în momentul în care am formula finală, să pot să jonglez cu el”, a explicat Raluca Turcan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: