Nu doar consumatorii casnici sunt puși la pământ de scumpirile la gaze: e jale și în industrie
Scumpirile explozive ale prețurilor gazelor naturale afectează nu doar consumatorii casnici, ci și pe producătorii industriali.
De exemplu, Azomureș, singurul producător de îngrășăminte chimice din România și cel mai mare consumator industrial de gaze, funcționează în acest moment la o capacitate de 50% față de o perioadă normală.
Motivul? Din cauza scumpirilor accelerate și scăpate de sub control de pe piața gazelor naturale.
Scumpirile nu se vor opri aici
Fenomenul prețurilor explozive nu este prezent doar în România. Întregul bloc comunitar se află sub o presiune uriașă generată de scumpirile accelerate ale pieței de gaze naturale, în timp ce guvernele fac eforturi pentru a proteja cetățenii în fața avalanșei de prețuri.
La momentul de față, depozitele de gaze naturale la nivelul întregii Europe este cu 20% sub media sezonieră. Aceasta este realitatea cu câteva săptămâni înainte de sezonul în care vom porni cu toții centralele termice sau vom apela la rețeaua de termoficare. Pornind de la această realitate, traderii de pe bursă urmăresc cu atenție rutele de aprovizionare a Europei cu gaze rusești, precum și cererea pentru iarnă.
Pe lângă această problemă a nivelului depozitelor, meteorologii estimează că Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă. Dacă vremea va fi extremă pentru mai mult timp, prețurile ar putea ajunge la peste 100 de euro pentru nu megawatt-oră.
Prin urmare, sunt așteptate noi scumpiri și în lunile următoare.
Experții piețelor de energie avertizează cu privire la opțiunile pe care le au românii care vor să beneficieze de facturi mai mici la gaz, dar și la energie. Șansa lor este să treacă în piața concurențială.
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege face apel la consumatorii români și le cere să aleagă o ofertă de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale din piața concurențială.
Experții din piața de energie românească spun că facturile vor fi mai mici în piață concurențială, decât în serviciul universal.
În lunile noiembrie și decembrie, consumatorii români de energie electrică și gaze naturale vor putea opta pentru o ofertă de furnizare de pe piețele concurențiale.
„Este o informaţie importantă: va mai exista un val (de scumpiri în energie, n.r.); momentan, pentru aceşti clienţi inactivi la energie electrică, preţurile de serviciu universal valabile se aplică de la 1 iulie şi sunt valabile până la sfârşitul anului, până la 31 decembrie.