Noua carte de identitate, sursa unui nou scandal: ce informații controversate mai apar pe buletine
Cartea de identitate electronică s-a aflat în centrul unui scandal de proporții astronomice în ultimele săptămâni, din cauza unui detaliu infim trecut pe noile buletine. Acum, au mai ajuns online și alte date referitoare la actele modernizate.
Nu știu dacă știi, dar împreună cu cartea de identitate electronică, ce-ți va facilita călătoriile în blocul comunitar datorită datelor biometrice integrate într-un cip, se va lansa în România și carte de identitate fără cip, supranumită simplă. Aceasta din urmă, pentru că nu-ți va folosi deloc la călătorii, ci va fi utilă doar pe teritoriul țării, va include o doză suplimentară de patriotism.
Cartea de identitate simplă versus cartea de identitate electronică
Spre deosebire de cartea de identitate electronică, care s-a aflat în centrul dezbaterii legate de gen și sex, cartea de identitate simplă va fi perfectă pentru românii sadea care nu vor să iasă din țară cu ajutorul buletinului. Din acest motiv, va avea o doză suplimentară de românism sub forma stemei naționale, a drapelului României și, nu în ultimul rând, a unor detalii marcate pe spate.
Spre surprinderea tuturor, cartea de identitate simplă ar putea fi singurul buletin din lume care, pe spate, va avea inscripționate în relief două versuri din imnul național. Tot pe verso, vei vedea un brâu maramureșean, ca pachetul să fie complet. Aparent, graficienii lucrează la introducerea drapelului și cartea de identitate electronic, dar în varianta care a intrat în circulație la Cluj, acel detaliu nu există.
”Alegerea noastră pentru gen în loc de ”sex” vine dintr-un regulament al UE care se aplică direct pe teritoriul nostru. La nivel european s-a stabilit însă că pentru elementele distinctive cum ar fi sexul se aplică legislația națională, iar la noi ea spune clar că există doar sexul masculin (M) și feminin (F). ”Nu există o decizie aprobată în acest sens, dar opțiunile merg către schimbarea termenului ”gen” cu ”sex”.”, a mai declarat Giulescu la Digi 24. Ca un detaliu de fond, dacă se rămâne doar pentru varianta binară, buletinul respectiv este contrar regulamentului Uniunii Europene care spune clar că trebuie să existe o opțiune neutră de gen, marcată cu X.