Nou val de scumpiri din România: totul pleacă de la energia electrică și începe de la 1 iulie

Nou val de scumpiri din România: totul pleacă de la energia electrică și începe de la 1 iulie

Cam tot ce se întâmplă în viața ta este conectat într-o formă sau alta de energie electrică. Din acest motiv, creșterea tarifelor anunțată de la 1 iulie pentru întreaga populație va reprezenta o veste proastă pe mai multe fronturi.

Prețurile la energia electrică furnizată în regim de serviciu universal de către marii furnizori Enel, CEZ, Electrica și E.On, deci cele plătite încă de multe milioane de consumatori casnici, cresc de la iulie, ca urmare a scumpirii accentuate a energiei electrice în piață. Cele mai mici creșteri vor fi în București, cele mai mari în zona Oltenia.

Cine are deja contract concurențial nu va fi afectat, încă. Cu alte cuvinte, pentru a evita aceste scumpiri este foarte important să treci cât mai repede la ”serviciul universal” la un nou abonament introdus după liberalizarea pieței de energie electrică din țara noastră.

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică pentru casnici a fost liberalizată. De la momentul respectiv, ideea unor tarife reglementate de stat pentru energie electrică a dispărut. Tot atunci, oamenii au avut posibilitatea fie să aleagă un alt furnizor, fie să opteze pentru o ofertă concurențială a furnizorului actual. Să nu facă nimic reprezenta de asemenea o posibilitate, context în care, primeau în continuare curent de la vechiul lor furnizor la prețul de ”serviciu universal”. Acest concept a înlocuit vechiul preț reglementat.

Din păcate pentru ei, doar 36% dintre clienții casnici de energie electrică semnaseră însă un contract concurențial cu furnizorul de de electricitate, fie cel actual, fie cu unul nou, potrivit unor date comunicate de ANRE în luna martie. Este însă important de reținut că prețurile pentru serviciul universal au fost valabile până la finalul primului semestru. După ce expiră, de la 1 iulie, furnizorii de energie electrică vor veni cu noi prețuri de serviciu universal. Acestea vor fi valabile pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2021.

Cei de la Economica.net au agregat diferențele de preț pe diferite regiuni ale țării și poți vedea noile tarife mai jos:

Muntenia Sud (Ilfov, Giurgiu, Municipiul București)

Furnizorul tradițional este Enel Energie Muntenia. Noul preț al energiei active este de 0,35 lei/kWh, în creștere de la 0,34 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,74 lei/ kWh. Scumpire de 1,3%

Banat (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin)

Furnizorul tradițional este Enel Energie. Noul preț al energiei active este de 0,384 lei/kWh, în creștere de la 0,367 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 lei/ kWh. Scumpire de 2,5%

Dobrogea (Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași)

Furnizorul tradițional este Enel Energie. Noul preț al energiei active este de 0,372 lei/kWh, în creștere de la 0,356 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,82 lei/ kWh. Scumpire de 2,5%

Muntenia Nord (Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea)

Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,337 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh. Scumpire de 6%.

Transilvania Nord (Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj)

Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,332 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 lei/ kWh. Scumpire de 6,9%.

Transilvania Sud (Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures)

Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,336 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh. Scumpire de 6,2%.

Oltenia (Argeș, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Dolj, Mehedinți)

Furnizorul tradițional este CEZ Vânzare. Noul preț al energiei active este de 0,387 lei/kWh, în creștere de la 0,342 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,85 lei/ kWh. Scumpire de 7,5%.

Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui)

Furnizorul tradițional este E.On Energie. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,34 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,81 lei/ kWh. Scumpire de 5,2 %.

Citește și: