26 nov. 2021 | 13:50

Noi speranțe pentru românii care vor să-și ia casă prin credit: ce se întâmplă pe piața bancară

ACTUALITATE
Noi speranțe pentru românii care vor să-și ia casă prin credit: ce se întâmplă pe piața bancară

Se pare că piața bancară privește cu optimism către perspectivele de creditare pentru românii care au în plan achiziționarea unei locuințe.

Potrivit lui Radu Graţian Gheţea, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Libra Internet Bank şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor, perspectiva creditării este una pozitivă, pentru că România va beneficia în viitorul apropiat de o serie de facilităţi europene, fonduri, sigur sunt şi fonduri nerambursabile, dar sunt şi fonduri rambursabile, şi în foarte multe cazuri întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi marile companii au nevoie de o finanţare de completare pentru a-şi duce la îndeplinire proiectele pe care le au în vedere.

Ce trebuie să știe românii

„În ceea ce priveşte persoanele fizice, este normal ca atunci când ai o perspectivă de creştere economică, când ai o perspectivă de creştere a investiţiilor în diverse domenii, să te aştepţi şi la o creştere a numărului de salariaţi şi a veniturilor acestora(…)

Şi aş face o paranteză spunând că încă persistă sentimentul proprietăţii şi lumea îşi doreşte să-şi facă o casă, să-şi schimbe casa, să aibă o casă mai bună, deci cred că va mai dura încă cinci până în zece ani această tendinţă(…)

Consideră că ne aflăm într-un moment în care cererile de credite vor creşte. Sunt convins că anii viitori vom avea în continuare creştere pe zona de creditare”, a spus Gheţea

Oficialul a vorbit, în continuare, despre sursele de finanțare. Potrivit acestuia, banii vor veni din mai multe direcții. De exemplu, economiile populaţiei prezintă o bază pentru creditare.

„Economiile populaţiei prezintă o bază pentru creditare, dar, dintotdeauna, sistemul bancar românesc, structura pe care o are, cu bănci puternice străine şi bănci locale care s-au dezvoltat foarte frumos şi care au din ce în ce mai multă credibilitate, atât la acţionari cât şi la partenerii de afaceri, dintotdeauna spunem că în sistemul bancar românesc când a fost nevoie de fonduri, când a fost nevoie de finanţare, aceşti bani au venit, fie prin intermediul acţionarilor băncilor cu capital străin fie prin atrageri directe de către băncile româneşti a unor fonduri de pe pieţele internaţionale”, a mai explicat Radu Gheţea.

Totuși, nu trebuie să uităm faptul că traversăm o perioadă dificilă din toate punctele de vedere.

Piețele continuă să fie amenințate de unele pericole, în special dinspre evoluția nefavorabilă a crizei sanitare. Trebuie, de asemenea, să fim atenți și la rata accelerată a inflației, la scumpirile de pe piață.

„Dar nu trebuie să uităm, şi deja efectele se simt în trimestrul 4 al acestui an, că inflaţia, indusă de creşterile de preţuri, problemele din lanţurile de aprovizionare, care persistă şi ne aşteptăm să mai persiste şi anul viitor, instabilitatea sanitară, pentru că foarte probabil în România vom mai avea valuri de creştere a numărului de cazuri de Covid, şi instabilitatea politică ar putea afecta însăşi apetitul companiilor de a investi în dezvoltare comercială sau în zona de investiţii, chiar dacă fondurile sunt la dispoziţie şi băncile sunt mai mult decât dispuse să ajute. Şi asta din păcate deja se simte în acest trimestru.

Creditarea a încetinit, dar sperăm că odată cu rezolvarea, încet, încet, a problemei sanitare şi stabilitatea politică restabilită, vom reuşi să revenim pe un trend de creştere economică accelerată şi astfel şi a creditării bancare”, a mai spus oficialul.