Noi descoperiri științifice dărâmă tot ceea ce știam despre ADN

Noi descoperiri științifice dărâmă tot ceea ce știam despre ADN

Oamenii de știință continuă să ne surprindă. Conform celor mai recente descoperiri, celulele de mamifere pot converti segmentele de ARN în ADN.

O echipă de cercetători de la Universitatea Thomas Jefferson, Philadelphia, Universitatea din California de Sud, Institutul de Cercetare Beckman și Școala de Medicină a Universității din New York au furnizat primele dovezi care atestă faptul că secvențele ARN pot fi convertite în ADN.

Noile descoperiri deschid ușa către alte cercetări importante

Oamenii de știință spun că noile descoperiri deschid ușa către alte cercetări viitoare, care ne vor face să întelegem mai bine cum funcționează celulele corpului nostru.

„Această lucrare deschide ușa multor alte studii care ne vor ajuta să înțelegem semnificația existenței unui mecanism de conversie a mesajelor ARN în ADN în propriile noastre celule”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Richard Pomerantz.

Această constatare sugerează că mesajele ARN pot fi utilizate ca șabloane pentru repararea sau rescrierea ADN genomic, explică cercetătorii.

În studiul lor, Dr. Pomerantz și colegii săi, s-au concentrat pe o polimerază foarte neobișnuită numită polimerază theta (Polθ).

Dintre cele 14 ADN polimeraze din celulele mamiferelor, doar trei fac cea mai mare parte a activității de duplicare a întregului genom pentru a se pregăti pentru divizarea celulară.

Restul răspund detectarea și efectuarea reparațiilor atunci când există o rupere sau eroare în structura ADN. De exemplu, Polθ repară ADN-ul, dar este foarte predispus la erori și face multe adesea greșeli sau mutații, explică cercetătorii.

Folosind cristalografia cu raze X, echipa a descoperit că această moleculă a reușit să-și schimbe forma pentru a se potrivi moleculei de ARN mai voluminoase – un lucru unic printre polimeraze, reușind să convertească ARN în ADN.

„Cercetările noastre sugerează că principala funcție a lui Polθ este de a acționa ca o transcriptază inversă”, a spus dr. Pomerantz.

În celulele sanatoase, scopul acestei molecule poate fi de a repara ADN-ul, însă în celulele nesănătoase, cum ar fi celulele canceroase, Polθ promovează creșterea celulelor canceroase și rezistența la medicamente.

Citește și:
Etichete: