Ne văităm de scumpiri, dar realitatea e cu totul alta. Avem cele mai mici prețuri din UE

Ne văităm de scumpiri, dar realitatea e cu totul alta. Avem cele mai mici prețuri din UE

Deși românii se plâng mereu de prețurile tot mai mari la alimente, bunuri și servicii, adevărul statistic arată cu totul diferit față de ceea ce percep oamenii, în viața de zi cu zi.

Conform datelor oficiale ale Oficiului European de Statistică (Eurostat), România a fost, în anul 2020, țara din Uniunea Europeană cu prețurile cele mai mici.

Nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat cu aproape unul la trei în funcție de fiecare stat membru.

Cum arată harta prețurilor în România, comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene

Potrivit datelor Eurostat, prețurile restaurantelor și hotelurilor din România sunt cu 46,6% mai mici decât media Uniunii Europene.

De asemenea, prețurile la alimente în România sunt cu 34,7% mai mici decât media Uniunii Europene.

Datele Eurostat mai arată că prețurile pentru recreere și cultură în România sunt cu 35,7% mai mici decât media Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, prețurile comunicațiilor în țara noastră sunt cu 54,1% mai mici decât media Uniunii Europene.

Prețurile serviciilor de transport în România sunt cu 39,6% mai mici decât media Uniunii Europene.

În țara noastră, prețurile echipamentelor de transport personal sunt cu 14,2% mai mici decât media Uniunii Europene.

Prețurile mobilierului și covoarelor din România sunt cu 27,4% mai mici decât media Uniunii Europene.

Eurostat mai arată că suntem extrem de accesibili, față de media Uniunii Europene și la costurile privind întreținerea locuinței. Prețurile costurilor locuințelor în România sunt cu 57,3% mai mici decât media Uniunii Europene.

Nici la capitolul modă nu putem spune că avem prețuri mari, față de alte state membre. Eurostat arată că prețurile îmbrăcămintei și încălțămintei din România sunt cu 16,3% mai mici decât media Uniunii Europene.

Statistica oficială ne mai indică faptul că prețurile băuturilor alcoolice și tutunului în România sunt cu 24,9% mai mici decât media Uniunii Europene.

În cele din urmă, datele furnizate de Eurostat arată faptul că și prețurile alimentelor din țara noastră sunt mult mai mici față de cele suportate de rezidenții altor state membre ale UE. Prețurile la alimente în România sunt cu 34,7% mai mici decât media Uniunii Europene.

Citește și:
Etichete: