Ne paște o nouă criză și se va resimți direct pe masa de Crăciun: semnele au apărut de câteva luni

Ne paște o nouă criză și se va resimți direct pe masa de Crăciun: semnele au apărut de câteva luni

În cazul în care credeai că lucrurile sunt destul de clare când vine vorba de bugetul de sărbători, tocmai au apărut semnele unei noi crize și în piețe importante ale lumii se resimt deja. Dintr-un punct de vedere, este o consecință a tuturor celorlalte probleme cu care se confruntă planeta.

La nivel global, a început deja de ceva timp să se resimtă o criză a zahărului. Aceasta nu este neapărat nouă, dar în perioada sărbătorilor de Crăciun este mai evidentă ca niciodată. Andrew Schuman, de exemplu, este un important producător de acadele lucrate manual din SUA și nu are nicio șansă să facă față cererilor din această perioadă, conform Reuters.

„Nu mai luăm noi comenzi de la noi clienți. Nu putem ține pasul cu cererea”, spune Schuman, director general la Hammond’s, un producător de acadele din Denver, statul american Colorado, scrie Agerpres. La fel ca în multe alte domenii, producătorii de dulciuri au început să sufere din cauza prețurilor la materii prime accentuate în pandemie. Nu a ajutat nici criza forței de muncă care, din nou, se resimte în aproape fiecare colț al mapamondului. Problemele cu transporturile și lanțurile de aprovizionare au fost cireașa de pe tort.

Cât de gravă este criza zahărului

Hammond`s Candies este un alt furnizor important de bomboane, dar în 2021 a înregistrate o creștere a costurilor cu personalul de 30%, în timp ce forța de muncă a companiei s-a redus la această oră până la aproximativ 100 de angajați, deși avea 250 în mod normal. Această situație se întâlnește din ce în ce mai des în industrie.

Chiar dacă cererea de dulciuri de sezon a crescut cu 20% în acest an, iar retailerii au crescut cantitatea afișată la raft cu 9%, mulți consumatori au probleme în a-și face stocuri de sărbători, mai ales în SUA. „Acesta este al patrulea magazin la care am mers astăzi în încercarea de a găsi suficiente acadele pentru bradul de Crăciun”, spune Terri Andresson, 51 de ani, care a trecut pragul unui magazin din Chicago.

Din păcate, efectele crizei de zahăr se vor resimți și mai grav în următoarele luni, în contextul unor livrări globale strânse și a creșterii costurilor de transport maritim din țările asiatice. Nu ajută nici faptul că, cel puțin în SUA, recolta internă de trestie de zahăr a fost distrusă de uraganul Ida care a devastat statul Louisiana, iar fenomenele naturale extreme vor deveni din ce în ce mai dese din cauza schimbărilor climatice și ale încălzirii globale. În final, prețul la zahăr se află acum la cel mai ridicat preț din ultimul deceniu, iar pronosticurile nu sunt optimiste.

Citește și: