12 aug. 2021 | 11:50

Ne dorim să diminuăm încălzirea globală, dar adevărul e dureros. Ce nu știu mulți dintre noi

ACTUALITATE
Ne dorim să diminuăm încălzirea globală, dar adevărul e dureros. Ce nu știu mulți dintre noi

Toate avertismentele experților în climatologie sunt ferme: dacă nu diminuăm fenomenul încălzirii globale și nu reducem nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, ne îndreptăm spre un iminent dezastru. Totuși, puțini dintre noi știu că e nevoie de energie nucleară pentru a realiza acest lucru.

Organizația Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă și subliniază că, în efortul global de a reduce fenomenul încălzirii globale, nu trebuie să renunțăm la folosirea energiei nucleare.

Nu vom putea ține din frâu încălzirea globală, dacă nu vom face acest pas, spun experții din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Energia nucleară a salvat mediul în ultimii 50 de ani

Potrivit Organizației, în ultimii 50 de ani, energia nucleară a împiedicat emiterea a 74 gigatone de dioxid de carbon în plus.

„Doar energia hidro a jucat un rol mai mare în momentul evitării emisiilor adiţionale în această perioadă”, arată datele celui mai recent raport al Comisiei Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE).

„Timpul se scurge pentru transformarea rapidă a sistemului energetic global, în care combustibilii fosili încă reprezintă jumătate din generarea de electricitate în regiune”, mai precizează experții europeni în raportul citat.

În acest moment, în 11 ţări din regiunea UNECE, energia nucleară asigură 30% din electricitatea consumată la nivel naţional.

Potrivit unui avertisment al Organizației, chiar dacă am reuși o reducere puternică emisiilor, aşa cum au anunţat multe economii, spre mijlocul secolului se va ajunge la o creştere a temperaturii cu 1,5 grade, cifră care Acordul de la Paris recomandă să nu fie depăşită.

”Acest raport ar trebui să provoace fiori oricui îl va citi (…). Ne arată unde suntem acum şi încotro ne îndreptăm din punctul de vedere al încălzirii globale: într-o groapă ”pe care continuăm să o săpăm”, a comentat climatologul Dave Reay.

Experții din cadrul ONU susțin că suntem în pericol și am putea trăi vremuri grele. Dezastre fără precendent ar putea să ne lovească, din cauza încălzirii globale și a iresponsabilității noastre în relația cu mediul înconjurător, cred experții.

”Raportul trebuie să sune alarma pentru cărbune şi energiile fosile înainte ca acestea să ne distrugă planeta”, a pledat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, acuzând aceste forme energetice alături de defrişări de ”sufocarea planetei”.