19 feb. 2021 | 10:00

Mutațiile de coronavirus, sub reflectorul UE: programul Comisiei care ar trebui să facă minuni

ACTUALITATE
Mutațiile de coronavirus, sub reflectorul UE: programul Comisiei care ar trebui să facă minuni

În ultimul an, SARS-CoV-2, virusul din spatele noului coronavirus, a suferit numeroase mutații. Deși sunt oarecum previzibile aceste tulpini noi, se reflectă în mai multe motive de îngrijorare.

La ora actuală, când vorbești de coronavirus, este imposibil să nu faci referire la noile tulpini. Tulpina din Marea Britanie, cea braziliană, din Africa de Sud, fiecare dintre ele are anumite particularități, cea mai importantă fiind abilitatea de a se multiplica mai rapid.

Până când va dispărea Covid-19, Comisia Europeană a creat un program special pentru analizarea mutațiilor virusului. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut la mijlocul acestei săptămâni de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Noul program va fi intitulat Hera incubator și „va reuni companii farmaceutice, autorităţi sanitare, oameni de ştiinţă şi Comisia Europeană, cu importante fonduri dedicate”, a afirmat ea, fără să precizeze sumele din spatele inițiative.

„De acum înainte, şi în paralel cu eforturile asupra vaccinurilor actuale, trebuie să ajutăm producătorii să dezvolte capacităţi de producţie” pentru „vaccinuri din generaţia a doua”, a detaliat Ursula von der Leyen în cel mai recent interviu, explicând că „aceste mutaţii ne îngrijorează foarte mult”. În același context, eful executivul european și-a manifestat și dorința pentru „dezvoltarea unor parteneriate mai sistematice între laboratoare, cu o partajare controlată a licenţelor, dincolo de etapa unică de îmbuteliere”.

Acest program anunțat acum este o extensie a unei inițiative începute în 2020. Încă de anul trecut, oficialii de la Bruxelles au anunțat că vor crea Health Emergency Response Authority sau HERA (Autoritatea pentru reacții rapide la urgențe sanitare). Această instituție va avea ca scop lupta împotriva viitoarelor pandemii, dar și facilitarea unei coordonării mai bune a răspunsului la pandemie din partea celor 27 de state membre UE.

În ceea ce priveşte introducerea pe piaţă a unor noi vaccinuri capabile să răspundă mai bine la mutaţiile COVID-19, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a anunţat duminică o accelerare a procedurii de autorizare de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele