28 iun. 2021 | 13:35

Modalitatea inedită a acestei țări pentru a salva viața marină

ACTUALITATE
Modalitatea inedită a acestei țări pentru a salva viața marină

Flora și fauna marină sunt în pericol, din cauza poluării, afectând, în același timp, și pescuitul. Iată ce metodă a găsit Turcia pentru a salva viața marină.

Turcia a început să injecteze oxigen în Marea Marmara, pentru a evita moartea prin asfixiere a florei şi faunei marine, ameninţate de un strat de mucilagiu, care îi acoperă suprafaţa de la sfârşitul lunii mai, relatează EFE, citat de Stiripesurse.

Viața marină este în pericol din cauza poluării

„Mucusul de mare” se răspândeşte în Marea Marmara, la sud de Istanbul, ajungând deja în zona de coastă. Fenomenul este favorizat de temperaturile crescute şi reprezintă un pericol pentru viaţa marină şi un inconvenient pentru industria pescuitului.

Substanţa vâscoasă este produsă de nişte alge supraîncărcate cu microoganisme. Schimbările climatice, dar şi poluarea au contribuit la proliferarea materiei organice, cunoscută şi sub numele de mucilagiu marin. Conţine o mare varietate de microorganisme şi poate „înflori” atunci când apele reziduale, bogate în substanţe organice, sunt deversate în mare.

În pofida aspectului dezagreabil, care îi alungă pe turişti, mucilagiul nu este toxic pentru oameni, dar reduce oxigenul disponibil în apă, iar această substanţă vâscoasă şi cenuşie poate sufoca viaţa marină.

Astfel, după trei săptămâni de eforturi pentru a strânge stratul vâscos de pe suprafaţa mării, autorităţile au lansat un proiect pilot de îmbogăţire a apei cu oxigen.

„Ridicând nivelul de oxigen, însufleţim fauna şi, totodată, mucilagiul: reînviind organismul acesta devine o sursă de hrană pentru faună”, a declarat ministrul turc al mediului, Murat Kurum.

Cercetătorii au instalat 16 aparate de oxigenare, la o adâncime de 30 de metri de golful Izmit, în partea orientală a Mării Marmara. Acolo, la periferia de est a Istanbulului, nu există, practic, curenţi. Autorităţile au strâns deja 5.300 metri cubi de mucilagiu.

Drone și roboți subacvatici creați la Cluj: cum vor să rezolve poluarea oceanelor

Poluarea este o chestiune gravă cu care ne confruntăm și ale cărei efecte încercăm să le ameliorăm. Clujenii au făcut un pas important în acest sens: au creat drone și roboți subacvatici, ca să curețe apele lumii.

Astfel, la Cluj s-a creat primul sistem robotic inteligent de curățare a oceanelor. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj, împreună cu alți șapte parteneri europeni, vor să salveze oceanele planetei noastre.