24 aug. 2021 | 16:35

Mii de semnale radio misterioase au fost detectate din surse cosmice apropiate: de unde vin acestea

ACTUALITATE
Mii de semnale radio misterioase au fost detectate din surse cosmice apropiate: de unde vin acestea

Un radiotelescop puternic care cercetează o galaxie satelit a Căii Lactee a detectat mii de semnale radio necunoscute până acum.

În direcția Marelui Nor al lui Magellan, mii de stele din apropiere și galaxii îndepărtate au fost detectate pentru prima dată în lungimile de undă radio, date care ar putea oferi informații noi despre funcționarea interioară și evoluția acestor obiecte spațiale fascinante.

Studiul face parte din Proiectul de Știință Harta Evolutivă a Universului (UEM), care se desfășoară folosind instalația Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) din Australia, unul dintre cele mai sensibile radiotelescoape în funcțiune.

„Noua imagine clară și sensibilă dezvăluie mii de surse radio pe care nu le-am mai văzut”, a explicat astronomul Clara Pennock de la Universitatea Keele din Marea Britanie. „Cele mai multe dintre acestea sunt, de fapt, galaxii la milioane sau chiar miliarde de ani lumină dincolo de Marele Nor al lui Magellan. De obicei, le vedem datorită găurilor negre supermasive din centrul lor, care pot fi detectate în toate lungimile de undă, în special în cele radio. Dar acum începem să găsim multe galaxii în care stelele se formează într-un ritm extraordinar”.

Semnale radio misterioase – de unde provin

Combinarea acestor date cu observațiile anterioare de la telescoape cu raze X, optice și infraroșii le va permite cercetătorilor să exploreze aceste galaxii în detalii extraordinare.

Marele Nor al lui Magellan este o galaxie spirală pitică care orbitează Calea Lactee la o distanță de aproximativ 160.000 de ani lumină. În cele din urmă, în aproximativ 2,4 miliarde de ani, va fi absorbit de Calea Lactee, dar deocamdată, apropierea sa îl face un obiect excelent pentru a învăța despre structura galaxiilor și ciclul de viață al stelelor.

Echipa de cercetare a îndreptat antenele ASKAP către această galaxie pentru a obține observații nu doar asupra întregii structuri, ci și a obiectelor individuale din ea: stele și supernove. Au observat îndeaproape Nebuloasa Tarantula, cea mai activă regiune de explozie stelară din grupul local de galaxii, formând stele cu o rată neobișnuit de mare.

Observațiile reprezintă o îmbunătățire semnificativă a captării undelor radio anterioare ale Marelui Nor al lui Magellan, au spus cercetătorii, permițând detectarea a peste 50.000 de surse radio. Folosind date combinate, precum și noile observații ASKAP, astronomii vor putea arunca o privire mai atentă asupra acestor surse, pentru a afla mai multe despre misterele universului.