Microsoft și Marea Britanie vor construi cel mai puternic supercomputer meteo din lume. Cum funcționează
Recent, Marea Britanie a anunțat că avansează proiectul de a construi cel mai puternic supercomputer din lume pentru climă, cu ajutorul Microsoft. Serviciul meteorologic din țară, Met Office, a încheiat un acord de milioane de lire sterline cu compania tehnologică privind proiectul, căruia anterior i-a fost alocat un buget prin finanțare guvernamentală în valoare de 1,2 miliarde de lire sterline (1,6 miliarde de dolari).
În timp ce Marea Britanie se mândrește deja cu un supercomputer meteorologic – care poate efectua 16.000 de miliarde de calcule pe secundă – noua mașinărie va fi de două ori mai puternică.
Acest supercomputer va ajuta la a prezice anumite evenimente meteo
Prin obținerea accesului la modelări climatice mai detaliate, Marea Britanie speră să își protejeze orașul și infrastructura de transport, împotriva evenimentelor meteorologice extreme. Sistemul va fi situat în sudul Marii Britanii și va fi alimentat cu energie regenerabilă 100%. Se așteaptă ca instalarea să economisească 7.415 de tone de dioxid de carbon în primul an de funcționare.
Odată ce va funcționa vara viitoare, supercomputerul va oferi, de asemenea, simulări detaliate ale previziunilor locale pentru a ajuta serviciile de urgență să se pregătească pentru ploi abundente și inundații. Noul sistem ar putea fi un avantaj pentru comunitățile rurale, care au fost afectate de furtuni, ceea ce ar duce la solicitarea guvernului de a crea sisteme contra precipitațiilor mai durabile.
Potrivit oamenilor de știință din Climate Coalition, Anglia a fost lovită de o inundație majoră aproape în fiecare an din 2007. Supercalculatorul existent Met Cray XC40 se bazează parțial pe datele transmise de public pentru a face predicții meteo pentru părți mai îndepărtate ale Marii Britanii.
Bineînțeles, Microsoft a fost introdus datorită expertizei sale în cloud și calcule cuantice. Compania a investit un miliard de dolari în „supercomputerul” găzduit de Azure Open AI, construit pentru a testa modele de inteligență artificială la scară largă.
Cu 285.000 de nuclee CPU și 10.000 GPU-uri, Microsoft spune că mașinăria este echivalentă cu primele cinci cele mai rapide sisteme din lume. În prezent, titlul de cel mai puternic supercomputer din lume aparține computerului Fugaku din Japonia.