14 mart. 2021 | 12:47

Metoda inovatoare prin care am putea simți mai puțină durere: totul începe de la modificarea unei gene

ACTUALITATE
Metoda inovatoare prin care am putea simți mai puțină durere: totul începe de la modificarea unei gene

O echipă de cercetători de la Universitatea din California, San Diego a venit cu o posibilă modalitate de a reduce durerea cronică. Acest lucru ar fi posibil prin modificarea temporară a unei gene folosind terapia CRISPR.

Cercetătorii au realizat o lucrare care sugerează că mutațiile genei numite SCN9A ar putea face oamenii să nu mai simtă durerea. Dacă această genă ar fi modificată, spun oamenii de știință, ar putea oferi ameliorarea durerii.

Așa cum este descris în noua lor lucrare publicată recent în revista Science Translational Medicine, echipa a folosit tehnici de editare genetică utilizate în mod obișnuit la șoareci. Scopul lor era să blocheze doar temporar expresia  genetică SCN9A, nu să o modifice permanent.

Studiul lor a arătat că șoarecii editați genetic au avut o toleranță mai mare la durere și, de asemenea, au simțit ameliorarea durerii pe perioade mai lungi de timp.

Editarea acestei gene ar putea să te facă să nu mai simți durere

Deși terapia CRISPR este mai cunoscută pentru editarea permanentă a genelor, echipa a decis să utilizeze o versiune modificată a fiecărei metode, care ar bloca doar expresia SCN9A / Nav1.7 temporar, și nu o va opri pentru totdeauna.

„Studiile noastre au demonstrat eficacitate, siguranță și longevitate”, a declarat pentru Gizmodo Ana Moreno, absolventă de doctorat în bioinginerie și inginerie biomedicală de la UCSD și prim autor al studiului. „Acest lucru are un mare potențial de a ajuta pacienții din clinici care au dureri intratabile”.

Ca întotdeauna, se aplică avertismentele obișnuite. Doar pentru că a funcționat pe șoareci nu înseamnă că terapia genică va funcționa la fel la oameni. De asemenea, Moreno și echipa ei nu au putut exclude posibilele efecte secundare.

„Pe măsură ce avansăm, va trebui să efectuăm studii de toxicitate robuste pentru a determina profilul de siguranță la modelele animale mai mari”, a spus ea pentru Gizmodo.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele