Medicamentul care ar putea întârzia îmbătrânirea. Cum acționează pastila care te ajută să fii tânăr mai mult timp
Cu toții vrem acest lucru: o modalitate de a opri, sau cel puțin a încetini, îmbătrânirea. Se pare că oamenii de știință au rezolvat această problemă. Iată cum.
Spre deosebire de Ponce de León, care caută nemurirea în mlaștinile din Florida, un număr tot mai mare de oameni de știință consideră că un tratament pentru diabetul de tip 2 ar putea fi cheia încetinirii procesului de îmbătrânire, potrivit The Washington Post.
Mai precis, oamenii de știință cred că tratamentul, numit metformină, poate ajuta la prevenirea sau încetinirea a trei afecțiuni legate de vârstă: demență, boli de inimă și cancer. Dacă metformina poate combate în mod eficient aceste boli, ne poate extinde și durata de viață.
Nu te face tânăr, ci doar amână îmbătrânirea
Totuși, reține nuanța: s-ar putea să ne extindă durata de viață. Nu ne face nemuritori. Nu e nici un experiment de genul Benjamin Button.
„Nu ne referim la fântâna tinereții”, a declarat Nir Barzilai, directorul Institutului pentru Cercetarea Îmbătrânirii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein. „Situația stă în felul următor: nu iei o persoană mai în vârstă și o faci tânără. Ceea ce spunem noi este că putem întârzia îmbătrânirea, prin tratarea unor boli care ar duce mai repede la deces”.
Barzilai a făcut parte dintr-o echipă de oameni de știință care s-au întâlnit în Spania în 2014 pentru a discuta despre metodele de combatere a îmbătrânirii. Acea întâlnire a dus la formarea unui studiu clinic propus de șase ani, numit Targeting Aging With Metformin (TAME), care va arunca o privire mai profundă asupra capacităților anti-îmbătrânire ale metforminei.
Conform site-ului TAME, este prevăzut să implice 3.000 de subiecți cu vârste cuprinse între 65 și 79 de ani, la 14 locații de cercetare din universități din Statele Unite.
Oamenii de știință din spatele TAME au fost încurajați să creeze procesul după ce au văzut mai multe studii promițătoare. Unul publicat în Diabetes Obesity and Metabolism a arătat dovezi că diabeticii care au luat metformină au supraviețuit mai mult decât persoanele care nu au fost diabetice. Un alt studiu, publicat în revista Cell Metabolism, a arătat rezultate încurajatoare ale tratamentului în cele trei boli legate de vârstă menționate anterior.
Metformina vindecă trei boli grave
Într-o lume în care pandemia de coronavirus a avut un impact major asupra populațiilor vârstnice, studiul este mai relevant și mai important ca niciodată. Sau așa spune Corinna Ross, profesor asociat de sănătate a populației la Southwest National Primate Research Center din Texas. Ea a studiat impactul drogurilor precum metformina la animale.
„Uită-te la ce se întâmplă acum”, a spus Ross pentru WaPo. „COVID explodează în jurul nostru și oamenii cu cel mai mare risc se află în case de îngrijire medicală. Dacă putem împiedica oamenii să aibă nevoie de îngrijire pe termen lung prin reducerea impactului îmbătrânirii, putem reduce impactul asupra familiilor, asupra costurilor medicale, asupra sistemului de sănătate și asupra economiei în ansamblu”.
Este important să reții că studiul, deși promițător, este încă la început. Traiectoria sa în următorii câțiva ani va determina eficacitatea și aplicabilitatea deplină a tratamentelor precum metformina și, probabil, modul în care vom îmbătrâni în viitor.