27 mai 2021 | 15:51

Medicamentele anti-Covid-19, mai aproape de realitate: când vei trata coronavirusul ca o răceală

ACTUALITATE
Medicamentele anti-Covid-19, mai aproape de realitate: când vei trata coronavirusul ca o răceală

Marile companii farmaceutice, precum Moderna, AstraZeneca și Pfizer-BioNTech au lansat deja pe piață vaccinuri impotriva Covid-19, însă acest lucru nu reprezintă soluția cu ajutorul căreia vom pune capăt pandemiei, din cauză că va mai dura mult până când la seruri vor avea acces toți oamenii din lume, iar unii dintre ei ar putea dori să nu își administreze vaccinul. Prin urmare, singura soluție pentru a lupta impotriva infecției e reprezentată de medicamentele antivirale.

Piața farmaceutică a lansat deja medicamente antivirale împotriva altor viruși, precum HIV responsabil de SIDA, sau cel al gripei (prescripții de tamiflu).

Același lucru plănuiește să facă acum, pentru SARS-CoV2, coronavirusul care provoacă boala Covid-19.

Marile companii farmaceutice se întrec acum în găsirea unui medicament antiviral care să lupte împotriva infecției la oamenii care, fie nu au acces la vaccin, fie nu doresc să și-l administreze, din diferite motive.

Companiile vor să producă un medicament antiviral cu administrare orală, care s-ar putea găsi pe rafturile farmaciilor din toată lumea și la care toți oamenii ar putea avea acces, în cazul în care se infectează cu noul tip de coronavirus.

Două proiecte pentru dezvoltarea antiviralelor Covid-19 sunt în stadiu avansat

În acest sens, două proiecte sunt în prezent relativ avansate, testate pe mai mult de o mie de persoane (studii clinice „faza 3”).

Primul este cel al companiei farmaceutice americane Merck, în parteneriat cu compania de biotehnologie Ridgeback Biotherapeutics. Produsul lor se numește Molnupiravir și a fost dezvoltat inițial împotriva gripei, fiind ulterior modificat pentru a putea fi folosit sub formă de pilule. Acesta trebuie administrat de două ori pe zi, timp de cinci zile.

Analizele efectuate pe câteva zeci dintre persoanele care au luat parte la teste, au arătat că virusul nu mai este detectabil după 5 zile pentru toți cei tratați cu Molnupiravir, față de 26% din grupul placebo.

În toamnă sunt așteptate rezultatele altor teste, efectuate pe 1.450 de adulți.

Al doilea proiect este dezvoltat de compania farmaceutică franceză Roche, în parteneriat cu compania americană Atea Pharmaceuticals. Medicamentul lor se numește AT-527 și a fost testat la aproximativ 1.400 de participanți din Europa și Japonia, de 12 ani.

„Ne așteptăm să solicităm autorizația autorităților de reglementare până la sfârșitul anului și să lansăm medicamentul în 2022”, a declarat pentru AFP Jean-Pierre Sommadossi, CEO Atea.

Există și un al treilea proiect pentru medicamentele anti-Covid-19

Avem și un proiect aflat într-un stadiu mai puțin avansat, dar promițător. Vorbim despre cel al companiei Pfizer, denumit PF-07321332. Acesta este un medicament nou, dezvoltat special împotriva SARS-CoV-2.

Pentru acest medicament s-au efectuat studii pe 60 de adulți, ale căror rezultate sunt așteptate la finele lunii iunie.

Aceste proiecte dezvoltate de companiile farmaceutice dau mari speranțe oamenilor de știință și autorităților care luptă cu pandemia. Cercetătorii se arată optimiști în capacitatea medicamentelor de a răspunde eficient și împotriva variantelor coronavirusului, dar și în capacitatea lor de acționa preventiv.

Concret, oamenii ar putea să își administreze aceste medicamente nu doar pentru a trata infecția, ci și pentru a o preveni.