31 aug. 2021 | 07:43

Materialele de construcții, o gaură neagră pentru români: niciodată nu a fost un moment mai prost să-ți faci o casă

ACTUALITATE
Materialele de construcții, o gaură neagră pentru români: niciodată nu a fost un moment mai prost să-ți faci o casă

În cazul în care ai început să construiești o casă sau ai vreun proiect de renovare, la ora actuală, inițiativa ta se reflectă într-o investiție de aproximativ patru ori mai mare decât în urmă cu un an. Situația este dezastruoasă, mai ales în cazul lemnului.

Cea mai recentă confirmare legată de explozia prețurilor pentru materialele de construcții vine de la PriceFlux, un serviciu online de monitorizare și analiză a prețurilor. Conform unui studiu de amploare realizat pe magazine online de bricolaj, prețurile la unele materiale de construcții au crescut cu până la 300% față de aceeași perioadă din 2020. Cea mai mare scumpire a fost înregistrată la produsele din lemn.

Prețurile la materiale de construcții au explodat

Creșterea cererii pentru materiale de construcții și bricolaj în perioada pandemiei, cat și dificultățile logistice care au cauzat întârzieri în livrarea produselor importate, au determinat modificări substanțiale în prețurile mai multor categorii de produse. Aceasta este concluzia analizei efectuate de serviciul online de monitorizare a prețurilor, PriceFlux. Magazinele de materiale de construcții și bricolaj din România au mărit prețurile cu până la 300% pentru principalele categorii de produse în 2021.

Punctuale, produsele care au suferit cea mai mare scumpire au fost cele din categoria lemnului utilizat în construcții, creșterea medie înregistrată în iulie 2021 fiind de 15,8%, față de luna iulie din 2020. În cadrul acestei categorii, au existat însă produse care s-au scumpit cu până la 300%, cum ar fi plăcile OSB sau blaturile din lemn de la anumiți producători.

O creștere importantă s-a văzut și la mobilierul, respectiv uneltele, de grădină. Acesta au înregistrat o creștere a prețului cu 5,8% pe fondul cererii mărite. Tot în această categorie de produse s-au înregistrat cele mai lungi perioade de indisponibilitate în stoc. La capitolul vopseluri, scumpirile au fost de 5,04%, la corpurile de iluminat – 3,8%, sanitare – 3,7%, climatizare – 3,6%, în timp ce gresie și faianță – 3,5%. Cele mai mici modificări s-au văzut la feronerie și accesorii pentru mobilier, doar 0,4%, comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele