Mastercard ar putea deschide ușa Bitcoin și altor criptomonede: anunțul care ar umfla, din nou, valoarea monedelor digitale

Mastercard ar putea deschide ușa Bitcoin și altor criptomonede: anunțul care ar umfla, din nou, valoarea monedelor digitale

Mastercard e o companie gigant care dă tonul în sistemul în care activează. Iar acest anunț ar putea da, din nou, aripi Bitcoin și altor criptomonede.

Mastercard a anunțat că le va permite clienților să tranzacționeze anumite criptomonede în curând. Compania n-a menționat care sunt acestea, dar investitorii se așteaptă ca pe această listă să se regăseasc, evident, și Bitcoin. Anunțul vine într-un moment în care tot mai multe companii mari arată interes pentru monedele digitale.

Viitorul se anunță a fi unul digital, asta e clar, dar lucrurile nu-s chiar atât de simple precum par la prima vedere.

Mastercard, anunțul care ar putea da aripi Bitcoin

Cei de la Mastercard susțin că sunt implicați „în mod activ” alături de mai multe bănci centrale din întreaga lume și acordă o atenție deosebită monedelor digitale. Unul dintre executivi arată că toate planurile vor avea în prim plan protecţia consumatorului şi conformarea la directivele reglementatorilor.

N-ar fi exclus, însă, ca de pe lista criptomonedelor acceptate de Mastercard la tranzacționare să se regăsească și cea mai cunoscută dintre ele – adică Bitcoin. Sunt încheiate deja parteneriate în acest domeniu cu companii precum Wirex şi BitPay.

„Schimbarea pe care o facem înspre acceptarea activelor digitale va permite unui număr mai mare de comercianţi să accepte criptomonede. (…) Această schimbare va reduce ineficienţele şi le va permite atât clienţilor cât şi comercianţilor să evite convertirile repetate din criptomonede în fiat şi invers în vederea plăţilor”, a spus Raj Dhamodharan, vicepreşedinte executiv pentru active digitale şi produse blockchain în cadrul Mastercard.

Moment propice

Nu e de ignorat deloc momentul în care vine acest anunț de la Mastercard. O altă companie uriașă la nivel mondial, Tesla, anunța recent că a investit nu mai puțin 1,5 miliarde de dolari din numerarul companiei în bitcoin, ceea ce a dus la noi valori record.

Ar fi de așteptat ca și alte mari companii să-i urmeze exemplu. Iar anunțul Mastercard e unul cât se poate de clar. Totuși, compania recomandă prudență.

„Filozofia noastră legată de criptomonede este una destul de simplă: este o alegere. Mastercard nu este aici să recomande utilzarea criptomonedelor. Dar suntem aici să îi ajutăm pe clienţi, pe comercianţi şi pe businessuri să tranzacţioneze valoare în format digital”.

De cealaltă parte, Visa, rivalul celor de la Mastercard se arată mai rezervat. A anunţat până acum că în cazul în care o monedă digitală devine recunoscută ca monedă de schimb nu există niciun motiv să nu o înscrie şi în reţeaua companiei, care cuprinde deja 160 de monede de schimb. Dar ar mai fi ceva drum până acolo.