Mașina surpriză construită de Ford la Craiova: Dacia nu are concurent pentru așa ceva

Mașina surpriză construită de Ford la Craiova: Dacia nu are concurent pentru așa ceva

Știm deja că Ford a anunțat construcția primului model 100% electric în România, chiar în uzina sa de la Craiova. Interesul românilor, cu un apetit în creștere pentru mașinile electrice, s-a manifestat imediat după ce compania a făcut marele anunț, însă misterul încă planează asupra primei mașini 100% electrice pe care se pregătește să o lanseze Ford în România, din 2024.

Chiar dacă nu avem încă informații oficiale, putem să punem cap la cap anunțurile Ford și să descoperim surpriza pe care producătorul auto american o pregătește la Craiova.

Pentru început, amintesc că Ford și Volkswagen au anunțat în 2020 cum vor colabora pentru parteneriatul ce prevede propulsia electrică și vehicule comerciale ușoare. Problema este că acest parteneriat nu vizează producția din România.

De asemenea, Ford a mai anunțat colaborarea pe vehicule comerciale pentru dezvoltarea unui model city van creat și produs de VW Commercial Vehicles, producția unui LCV de 1 tonă dezvoltat de Ford 3, dezvoltarea și producția unui pick-up mediu, pe platforma Ranger. și producția unui automobil electric pe platforma MEB a VW Group.

Ford pregătește la Craiova lansarea unei mașini subcompacte, pentru pasageri și marfă

Acestea fiind spuse, se pare că pentru România s-ar pregăti o mașină subcompactă, pentru pasageri și marfă, respectiv viitoarea generație Transit/Tourneo Courier.

Noul LCV subcompact, produs acum în Turcia, va fi echipat și cu motoare convenționale pe benzină și diesel, produse la uzina de motoare Ford Dagenham din Marea Britanie, in timp ce transmisiile vor fi construite la Ford Halewood Transmissions Limited, tot în Marea Britanie.

Acesta va avea și o versiune electrică, a cărei asamblare va începe din 2024.

„Pentru Ford Craiova, viitorul model nu reprezintă chiar o noutate, deoarece caroseria sa are foarte multe asemănări cu cea a lui B-Max (inclusiv platforma), acesta fiind un alt model care a fost produs de Ford în România”, arată profit.ro.

Pentru a începe acest proiect, Ford Europe a anunțat că va investi în uzina de la Craiova nu mai puțin de 300 de milioane de euro, exprimându-și speranța că autoritățile de la București vor îmbunătăți infrastructura rutieră din țara noastră, care continuă să pună piedici investitorilor.

„Prin introducerea unei versiuni complet electrice din 2024, Craiova va deveni a treia noastră fabrică din Europa unde se produc vehicule complet electrice. Investiția din Craiova vine în contextul celorlalte investiții anunțate deja pentru Centrul de Vehicule Electrificate Ford din Köln (Germania) și pentru uzina Kocaeli a Ford Otosan din Turcia și trimite un semnal clar în legătură cu promisiunea noastră de a le oferi clienților din Europa vehicule comerciale cu zero emisii.”
Stuart Rowley, președintele Ford Europa

Citește și: