Mașina pe care o deschizi direct cu telefonul: în ce condiții poți face asta?

Mașina pe care o deschizi direct cu telefonul: în ce condiții poți face asta?

BMW a anunțat o versiune actualizată a funcției de cheie digitală BMW pentru iPhone. Cu Digital Key Plus, șoferii își vor putea debloca și porni mașina fără a-și scoate telefonul din buzunar sau din geantă.

Producătorul auto modernizează cheia digitală BMW

Producătorul auto utilizează capacitățile ultra-wideband (UWB) ale cipului U1, pe care Apple le-a introdus odată cu iPhone 11. Tehnologia radio cu lățime de bandă cu rază scurtă de acțiune acceptă caracteristici care necesită găsirea precisă a locației și niveluri ridicate de Securitate. Spre exemplu autentificarea unui șofer și deblocarea automată a ușii mașinii.

După cum remarcă BMW, cu UWB, este imposibil să efectuezi atacuri de releu, care blochează sau interceptează un semnal radio.

BMW nu a dezvăluit exact când va sosi Digital Key Plus. Prima mașină care îl va susține este SUV-ul electric iX, care nu se așteaptă să fie pus în vânzare înainte de sfârșitul acestui an.

iPhone devine cheie de mașină, cu CarKey

BMW și Apple au colaborat cu Car Connectivity Consortium pentru a dezvolta un standard deschis pentru cheile digitale compatibile cu UWB, astfel încât și alți producători auto să poată sprijini această tehnologie.

În cazul în care visai de mult timp să-ți deschizi mașina cu telefonul, Apple a făcut posibil acest lucru odată cu lansarea aplicației CarKey, care este compatibilă atât cu iOS 13, cât și cu iOS 14. Printr-o actualizare iminentă de iOS 13, dar și cu iOS 14, posesorii de iPhone își pot folosi telefoanele pentru a deschide autoturisme.

Procesul efectiv de deblocare a mașinii este similar cu cel pe care îl efectuezi când îți conectezi telefonul cu o boxă Bluetooth prin NFC. Atingi telefonul de portiera mașinii, iar un cititor NFC facilitează deschiderea. După ce ai intrat în mașină și ți-ai pus telefonul în încărcătorul wireless Qi de la bord, apeși butonul de pornire al motorului și ești gata să pleci la drum.

În mod previzibil, funcția este intitulată CarKey (Cheie de Mașină) și funcționează prin intermediul tehnologiei NFC pentru a debloca și porni un autovehicul. Primul autoturism compatibil cu viitoarea opțiune a fost BMW Seria 5. Numărul autoturismelor compatibile va crește semnificativ în următoarele luni.

Citește și: