Masa de Crăciun, un lux față de anul trecut: cât vom plăti, mai exact

Masa de Crăciun, un lux față de anul trecut: cât vom plăti, mai exact

Pe fondul inflaționist al ultimelor luni, cele mai populare alimente pe care românii le așază pe masa de Crăciun s-au scumpit semnificativ. Avem creșteri de prețuri chiar și de până la 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele oficiale din piață.

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie. Deși pentru mulți acest termen economic poate părea abstract și nesemnificativ, el se reflectă direct în evoluțiile de preț.

Din moment ce prețurile cresc, iar salariile și pensiile rămân neschimbate, puterea de cumpărare a românului scade. Prin urmare, din aceeași bani, ne permitem să achiziționăm mai puține produse.

Cât de mult s-a scumpit masa de Crăciun

Sărbătorile de iarnă de anul acesta sunt cu mult mai piperate față de 2020. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că majoritatea alimentelor de interes, specifice perioadei, se confruntă cu scumpiri.

De exemplu, prețul cărnii de pui la poarta fermei a ajuns în săptămâna ce a început cu 15 noiembrie la 157 de euro carcasa de 100 de kilograme. Este cel mai mare preț din luna septembrie încoace.

În privința laptelui ca materie primă, datele oficiale arată că prețul la poarta fermei era în octombrie de 32,3 euro 100 de kilograme, cu 7,5% mai mare față de perioada similară a anului trecut. Concret, în doar o lună, în cazul acestui aliment, scumpirea înregistrată se ridică la nu mai puțin de 3,5%. Important de menționat este, totuși, că media europeană este de 38 de euro 100 de kilograme, cu 10% peste nivelul din 2020.

Scumpiri sunt și la ouă, un alt aliment de bază pentru gospodinele noastre. Mai exact, în săptămâna începând cu 15 noiembrie, prețul mediu la poarta fermei (ambalate) a ajuns la 115,17 euro, cu 4,5% mai mult decât în urmă cu o lună, cu 0,2% peste nivelul din perioada similară a lui 2020 și cu 0,3% mai puțin decât în săptămâna anterioară.

Carnea de porc înregistrează și ea scumpiri în România, deși la nivel european se consemnează ieftiniri. Suta de kilograme (carcasa clasa S) se vinde la poarta fermei în medie cu 149,3 de euro, cu 7,7% mai mult decât anul trecut.

Citește și: