15 iun. 2021 | 15:31

Măncarea din România, din ce în ce mai scumpă: începe de la cereale și porci, dar ”ne costă” pe toți

ACTUALITATE
Măncarea din România, din ce în ce mai scumpă: începe de la cereale și porci, dar ”ne costă” pe toți

Bugetul familiilor din România se află sub o presiune din ce în ce mai mare. Pe lângă scumpirile din sectorul imobiliar, românii se confruntă și cu prețuri din ce în ce mai piperate la produsele alimentare.

Experții din industria alimentară se așteaptă ca, în perioada următoare, costurile anumitor alimente de larg consum în țara noastră să se aprecieze semnificativ.

Vizate de aceste scumpiri ar fi alimente precum carnea de porc, spun specialiștii, care preconizează o scumpire chiar și cu 25% a acesteia, în comparație cu 2020.

Scumpirea e pusă pe seama pestei porcine africane, ce evoluează pe teritoriul României, iar importurile sunt din ce în ce mai mari. Totodată, de vină pentru scumpiri ar fi și majorarea costului furajelor pentru animale. Acesta s-a majorat cu două cifre.

Totuși, unele voci din sectorul agroalimentar susțin că se așteaptă la scumpiri ceva mai temperate, de aproximativ 5%, pe fondul scăderii cererii.

„În condiţiile în care pesta porcină africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanţa comercială este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producţie este semnificativ afectat de preţul ridicat al furajelor – cu 25% mai mare în 2021 faţă de 2020, estimăm pentru lunile următoare, o creştere cu minimum 25% a preţurilor pentru consumator”, au spus reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Prețul e dictat din import

ANFNC mai explică faptul că țara noastră înregistrează un deficit semnificativ. Acest lucru înseamnă că preţul cărnii de porc este dictat de acolo de unde este furnizată cantitatea ce mai mare: de la import.

„Asta este valabil, în principal, pentru carnea destinată procesării. În cazul cărnii proaspete, destinate vânzării şi consumului direct, preţul pentru această marfă ar putea fi, mai degrabă, influenţat de oferta internă, de unde se poate furniza carne proaspată”, explică Iani Chihaia, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Fabricanţilor de Nutreţuri Combinate (ANFNC).

Conform datelor oficiale, România importă cel mai mare volum de carne de porc din țări precum Germania sau Spania, prin urmare, de aici vin scumpirile.

Totodată, spun specialiștii, suferim nu doar de un deficit al cărnii de porc, ci avem probleme legate și de legume, fructe și lapte.

Scumpirile sunt corelate cu mai multe domenii în care România se confruntă acum cu scumpiri.

De exemplu, tendinţa de creştere a preţurilor materiilor prime persistă încă de anul trecut, motivele principale fiind: cererea crescândă, vremea nefoavorabilă, creşterea preţurilor la transportul pe mare, conflicte geo-politice etc.

Preţul porumbului a crescut cu 47%, al şrotului de soia a crescut peste cu 73%, cel al uleiul de vegetal a crescut cu 80 %, iar în timp ce preţul transportului maritim a crescut cu 86% în ultimul an.