11 mai 2021 | 11:04

Mai vor oamenii mașini pe benzină și motorină? Datele care-ți arată interesul pentru electrice

ACTUALITATE
Mai vor oamenii mașini pe benzină și motorină? Datele care-ți arată interesul pentru electrice

Marii producători auto au venit pe piață cu tot mai multe modele electrice, din moment ce cererea pentru mașini pe benzină și motorină a scăzut.

După un an în care industria auto a avut de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus, domeniul dă semne că se dezmorțește. Doar că se observă o schimbare de atitudine din partea consumatorilor. Sunt preferate mai mult mașinile electrice, în defavoarea celor pe benzină și motorină.

În multe locuri, infrastructura de încărcare a început să existe, iar prețurile electricelor sunt din ce în ce mai accesibile.

Mașinile electrice, preferate în defavoarea celor pe benzină și motorină

Vânzările de mașini electrice au continuat să crească și au depășit nivelul de 10 milioane de vehicule electrice vândute, arată raportul Agenției Internaționale a Energiei, Global EV Outlook. Per total, industria auto a avut scăderi de 16% pe parcursul anului trecut, dar rata de adopție a electricelor a crescut.

S-a marcat chiar și o premieră, la care nu mulți sperau.

Europa a depășit China, devenind cea mai mare piață de vehicule electrice din lume pentru prima dată anul trecut, China a avut în continuare cel mai mare număr de mașini electrice pe drumurile sale, anul trecut, cu un stoc total de 4,5 milioane.

Numărul de autoturisme electrice utilizate la nivel global a crescut de la aproape zero la 10,2 milioane între 2010 și 2020, mașinile electrice și hibrizii plug-in au reprezentat doar 4,6% din vânzările globale de autoturisme anul trecut.

În toată lumea, anul trecut au fost înmatriculate 3 milioane de mașini electrice, o creștere de 41% față de 2019. De asemenea, în primele luni ale lui 2021, înmatriculările au crescut de 2,5 ori față de aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea este determinată de vânzările puternice din Europa și China, cu 450.000 și, respectiv, 500.000 de vehicule electrice vândute. În Statele Unite, vânzările s-au dublat față de primul trimestru al anului trecut.

Sprijin din partea Guvernelor

În 2020, clienții au cheltuit 120 de miliarde de dolari pentru achiziționarea de mașini electrice, iar guvernele i-au sprijinit cu subvenții de 14 miliarde de dolari, o creștere de 25% față de 2019. Acest lucru a fost determinat de stimulente puternice în Europa.

Până în 2030, țintele sunt extrem de ambițioase: se estimează că se vor afla în circulație 145 de milioane de mașini electrice.