Magazinul Google a fost compromis: 100 de milioane de conturi expuse

Magazinul Google a fost compromis: 100 de milioane de conturi expuse

Aproximativ 100 de milioane de utilizatori de Android sunt expuși din cauza faptului că Magazinul Play de la Google suferă în prezent de o breșă de securitate, fiind compromis. Experții în securitate cibernetică sunt îngrijorați de situație și se încearcă remedierea problemei.

Colectarea în masă a Google a datelor cu caracter personal, orientată spre profit reprezintă o mare problemă. Astfel, experții în securitate cibernetică au menționat că datele sensibile ale utilizatorilor ar putea fi expuse de diferite aplicații populare de la gigantul furnizor de aplicații.

Din această cauză, cercetătorii în materie de securitate au sugera ca utilizatorii Android să dezinstaleze aplicațiile infectate. Experții în securitate din cadrul Check Point au confirmat că aproximativ 23 de aplicații din Google Play Store ar putea fi infectate de un nou hack. Aceștia au mai adăugat că acest lucru s-a întâmplat deoarece aplicațiile afectate foloseau baze de date neprotejate în timp real, lucru care a dus la actuala problemă.

Pe de altă parte, Check Point a adăugat că noua problemă Google Play Store ar putea expune informații sensibile ale utilizatorilor de Android. Printre acestea se numără e-mail-uri, parole, mesaje de chat, informații despre locație, fotografii dar și alte informații cu caracter personal.

Magazinul Google este compromis din cauza unor aplicații populare afectate

Conform ultimului raport al Express UK, presupusa compromitere masivă a magazinului Google Play este una gravă, deoarece cele mai populare aplicații ale gigantului motorului de căutare, au fost afectate. Înregistrările lor de descărcare variază între 10.000 și 10 milioane de instalări.

Dacă încălcarea masivă este adevărată, este o veste foarte proastă pentru utilizatorii Android. Pe baza raportului Check Point, aplicațiile evidențiate includ Astro Guru, Screen Recorder și Logo Maker. Potrivit experților, aceste aplicații au peste 10 milioane de descărcări pe Google Play Store.

„Bazele de date în timp real permit dezvoltatorilor de aplicații să stocheze date în cloud, asigurându-se că sunt sincronizate în timp real cu fiecare client conectat. Acest serviciu rezolvă una dintre cele mai întâlnite probleme în dezvoltarea aplicațiilor, asigurându-se în același timp că baza de date este acceptată pentru toate platformele clientului”, a spus Check Point.

Implementarea unui minim de siguranță pe dispozitivul tău

Deoarece programele malware și alte fișiere malware sunt instalate în diferite aplicații pentru smartphone-uri, utilizatorii de Android, chiar și cei iOS, ar trebui să aplice anumite tehnici de securitate care îi va ajuta să își protejeze datele mult mai bine. Aceste măsuri pot ajuta utilizatorii să evite scurgerea de informații personale.

Printre recomandările de securitate pe care un utilizator trebuie să le adopte ca să fie în siguranță, se numără:

  • evită phishingul și smishing-ul;
  • curățenia printre aplicații este recomandată;
  • atenție la cifrele divulgate în mediul online;
  • în cazul în care un telefon a fost pierdut sau furat, șterge informația de pe acesta;
  • blochează întotdeauna telefonul folosind una dintre măsurile de securitate;
  • evită rețelele publice de Wi-Fi;
  • evită conexiunile Bluetooth în spațiul public;
  • actualizează-ți sistemul de operare.
Citește și: