Lovitură dură pentru unul dintre cei mai puternici retaileri din lume. A primit o amendă uriașă, din cauză că și-ar fi spionat angajații

Lovitură dură pentru unul dintre cei mai puternici retaileri din lume. A primit o amendă uriașă, din cauză că și-ar fi spionat angajații

IKEA, unul dintre cei mai puternici retaileri de mobilă din lume, a primit o amendă uriașă. Compania este acuzată că și-ar fi spionat angajații.

Filiala franceză a companiei IKEA a primit o amendă de 1 milion de euro. Totul a plecat de la un scandal intern de spionaj.

Potrivit presei internaționale, compania și-ar fi spionat unii angajați. În această cauză, fostul director a primit închisoare cu suspendare. De asemenea, nici acesta nu a fost scutit de amendă. Judecătorii l-au amendat cu 50.000 de euro pentru stocarea datelor cu caracter personal.

Potrivit informațiilor din spațiul public, în perioada 2009 – 2012, sute de angajați ai celebrei companii ar fi fost spionați, compania aplicând o practică abuzivă de supraveghere la locul de muncă. IKEA a fost, de asemenea, acuzată că a spionat unii clienți în acest caz.

Concret, procurorii acuză IKEA că încălcat viața privată a angajaților, căutând despre ei date personale privind finanțele, dar și aspecte ale vieții private. Acuzațiile s-au concentrat asupra perioadei 2009-2012, deși procurorii au spus că tactica de spionaj a fost demarată la începutul anilor 2000.

În cadrul procesului, avocații IKEA France au negat că retailerul ar avea o strategie de „spionaj generalizat”.

Procurorii ceruseră o amendă dublă pentru IKEA

Procurorii solicitaseră o amendă de 2 milioane de euro împotriva firmei, care este deținută de Grupul Ingka, dar un tribunal din Franța a decis marți ca retailerul să plătească 1 milion de euro pentru acuzațiile care i se aduc.

Compania a declarat că revizuiește decizia instanței pentru a vedea dacă sunt necesare alte schimbări în cadrul organizației, după ce a luat deja măsuri privind eliminarea tacticilor de supraveghere.

Presa internațională transmite că scandalul a izbucnit în urmă cu aproape un deceniu, când sindicatele au acuzat filiala franceză a lanțului internațional de mobilă de colectarea ilegală de date cu caracter personal asupra personalului său.

De asemenea, IKEA a fost acuzată și că a plătit pentru a accesa dosarele poliției asupra persoanelor vizate, în special a activiștilor sindicali.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: