Lovitură dură pentru Google. UE duce gigantul tech în fața judecătorilor, cu acuzații grave
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2021/06/practici-anticoncurentiale-google.jpg)
Gigantul tehnologic Google a primit o lovitură dură de la autoritățile europene de reglementare a practicilor anticoncurențiale ale Uniunii Europene.
Instituțiile abilitate ale UE au deschis marți o investigație care vizează practicile concurențiale puse în aplicare de compania tehnologică.
Experții în domeniu suspectează că gigantul tech și-ar favoriza propriul business, prin maniera în care afișează reclamele digitale.
“Investigația formală va examina în mod special dacă Google distorsionează competiția prin restricționarea accesului părților terțe la datele utilizatorilor cu scopul de a face reclame pe site-uri și aplicații, în vreme ce păstrează astfel de date pentru propria utilizare”, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
Publicitatea este punctul forte al business-ului Google
Investigația în cauză este cu atât mai importantă, dacă ținem cont de faptul că principalele venituri ale Google provin din publicitate. Numai în 2020, gigantul tech a generat venituri de 147 de miliarde de dolari din reclame online. Aceste cifre situează Google pe locul 1 în lume la capitolul venituri din publicitate.
Aproximativ 16% din veniturile Google provin din afacerea de afișare sau rețea, în care alte companii media folosesc tehnologia Google pentru a vinde reclamele pe site-urile și aplicațiile lor.
„Suntem îngrijorați de faptul că Google a făcut mai dificilă competiția serviciilor rivale de publicitate online în așa-numita„ tehnologie publicitară ”, a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, într-un comunicat.
„Vom analiza, de asemenea, politicile Google privind urmărirea utilizatorilor pentru a ne asigura că acestea sunt în concordanță cu concurența loială”, a adăugat Vestager.
Conform poziției oficiale adoptate de reprezentanții companiei tehnologice, Google va copera cu autoritățile europene de reglementare a practicilor anticoncurențiale ale Uniunii Europene în această investigație.
„Mii de companii europene folosesc produsele noastre publicitare pentru a ajunge la clienți noi și pentru a-și finanța site-urile web în fiecare zi. Le aleg pentru că sunt competitive și eficiente ”, a spus un purtător de cuvânt Google.