Liliecii din laboratoarele din Wuhan creează noi scenarii pentru sursa Covid-19
Sky News Australia a difuzat în exclusivitate un videoclip care ar ilustra faptul că, în Institutul de Virusologie din Wuhan, oamenii de știință țin lilieci vii în cuști. Informația ar putea trece ca fiind o știre banală din domeniul cercetărilor științifice, dacă nu am lua în considerare faptul că din acest laborator se presupune că ar fi provenit coronavirusul responsabil de actuala pandemie.
Institutul de Virologie Wuhan, orașul din care se crede că a provenit Covid-19, a ținut lilieci vii în cuști. Acest lucru reiese dintr-un videoclip realizat de Academia de Științe din China în interiorul instituției și difuzat în exclusivitate de Sky News Australia.
În imagini se pot observa lilieci vii ținuți în cuști, dar și un îngrijitor care hrănește unul dintre lilieci cu un vierme.
Ceea ce se vede în videoclip pare să infirme versiunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a spus că este „conspirație” ipoteza unei scurgeri a virusului din laborator.
Videoclipul a fost realizat în mai 2017 de către Academia de Științe din China, cu ocazia lansării noului laborator de biosiguranță de nivel 4.
Un membru al echipei Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originea pandemiei, zoologul Peter Daszak, a afirmat că „este o conspirație să sugerăm că liliecii au fost crescuți la Institutul de Virusologie din Wuhan”.
De altfel, OMS a investigat originea pandemiei de coronavirus, iar în raportul întocmit cu această ocazie nu se menționează despre liliecii din interiorul Institutului de Virusologie din Wuhan. Totuși, într-un document anexă face referire la animalele care erau adăpostite acolo.
„Camera pentru animale din structura P4 poate gestiona o varietate de specii, inclusiv lucrările despre primatele cu SARS-CoV-2”, scrie în respectivul document.
Au fost descoperite noi coronavirusuri la lilieci
Videoclipul apare la doar câteva zile după ce oamenii de știință chinezi au anunțat că au descoperit un lot de noi coronavirusuri la lilieci. Ei au mai spus că au descoperit inclusiv un coronavirus foarte asemănător din punct de vedere genetic cu SARS-CoV2, coronavirusul care s-a răspândit în ultimul an în întreaga lume.
Potrivit oamenilor de știință asiatici, descoperirile provin dintr-o regiune mică a provinciei Yunnan, din Sud-Vestul Chinei.
„În total am construit 24 de noi genomuri ale unor noi coronavirusuri de la diferite specii de lilieci, inclusiv patru noi coronavirusuri SARS-CoV2”, au scris cercetătorii într-un studiu publicat în revista Cell.