11 apr. 2021 | 10:09

La ce să fii atent când îți faci un credit ipotecar, ca să scapi mai repede de datorie

BANI
La ce să fii atent când îți faci un credit ipotecar, ca să scapi mai repede de datorie

Înainte de a accesa un credit ipotecar, ar trebui să fii atent la câteva aspecte, în funcție de care vor decurge plățile tale pentru debitor.

Sfaturile experților pentru achiziționarea unei locuințe

1. Alege o perioadă cât mai redusă de îndatorare

Experții în imobiliare susțin că ar trebui să te îndatorezi pe o perioadă cât mai scurtă de timp. Un credit pe 30 de ani poate că îți oferă o rată lunară mai accesibilă la prima vedere, însă trebuie să iei în calcul faptul că e o perioada de timp prea mare și nu ai predictibiliate asupra evenimentelor care pot surveni pe parcurs.

2. Fii atent la piață

În momentul în care îți dorești să faci o astfel de achiziție, nu trebuie să te grăbești, urmărește piața și doar când sunt semnale pozitive, investește banii.

„E important să te uiţi şi la momentul pieţei, să vezi în ce moment suntem. Pe ciclurile economice, pentru că toate domeniile au anumite cicluri economice, inclusiv cel imobiliar cu siguranţă, dar mai important decât asta este să ne calculăm la nivel personal câtă casă ne permitem.

Dincolo de ce se întâmplă în economie, e important ce se întâmplă la nivel personal, fiind o decizie pentru următorii 30 de ani”, explică Adrian Asoltanie, trainer de educaţie financiară, în cadrul emisiunii iBani.

3. Pune-ți de-o parte un fond de rezervă

În cazul în care se întâmplă un eveniment neprevăzut și nefericit, asigura-te că ai puși de-o parte niște bani care să te ajute să îți achiți creditul câteva luni, până când vei depăși momentul dificil.

„Înainte de a ne duce la o decizie imobiliară, o persoană ar trebui să se pregătească din punct de vedere financiar personal. Adică să avem un fond de siguranţă, măcar 3-6 luni de cheltuieli într-un cont în euro la bancă”, a mai spus expertul.

4. Recomandări pentru programul „Noua Casă”

Dacă te tentează accesarea unui credit prin programul guvernamental „Noua Casă”, iată la ce ar trebui să fii atent:

„Cu cât poţi să aduni mai mult avans, cu atât este mai bine, pentru că pe de o parte vei împrumuta mai puţini bani, şi în acelaşi timp, vei dovedi, în primul rând ţie însuţi, că eşti în stare să pui banii ăştia deoparte pe termen lung. Există un program cu 5% avans.

Poate să fie o capcană pentru mulţi oameni, pentru că ce se întâmplă, multă lume îşi face socoteală… 70.000 locuinţa, avansul 3.500 de euro, cred că pe ăştia îi găsesc la părinţi, îi iau de prin alte părţi, fac un credit de nevoi personale, dar toate lucrurile astea se adună peste creditul ipotecar, pentru alte împrumuturi pe care le mai faci ca să mobilezi, să zugrăveşti, să plăteşti notarul, agentul imobiliar, toate lucrurile astea te duc spre o îndatorare prea mare.

În momentul în care creşte euro sau ircc-ul sau francul în momentul ăla nu mai poţi să respiri din cauza ratei”.

Potrivit expertului, oamenii ar trebui să se îndatoreze la o locuință a cărei valoare este salariul sau pe patru ani. Dacă câștigă 4.000 de lei, atunci în patru ani ar trebui să ne orientăm spre o casă a cărei valoare este în jur de 40.000 de euro.

Astfel, spune expertul, ar fi o îndatorare înțeleaptă.

5. Rata nu ar trebui să depăşească 20, maximum 25% din veniturile lunare

„Un alt reper important este cât reprezintă rata din venitul lunar al familiei. Rata nu ar trebui să depăşească 20, maximum 25% din veniturile lunare”

Există trei criterii de bază în alegerea locuinței

Expertul susține că există trei criterii de bază în alegerea locuinței, esențiale, pentru că ele nu mai pot fi ulterior schimbate. Aici avem: locaţia, structura de rezistenţă şi vecinii.

În funcție de aceste elemente, spune expertul, ar trebui să pornim la drumul accesării unui credit ipotecar.