28 apr. 2021 | 10:30

Record pentru Google în pandemie: încasări de trei ori mai mari în primul trimestru

ACTUALITATE
Record pentru Google în pandemie: încasări de trei ori mai mari în primul trimestru

Alphabet este compania mamă a Google și tocmai a publicat rezultatele financiare pe primul trimestru fiscal din 2021. Deși pandemia a lovit puternic încasările din multe industrii, creatorii celui mai popular motor de căutare au trecut prin cea mai bună perioadă din istoria companiei.

Alphabet a depășit semnificativ așteptările în primul trimestru, cu un venit net de 17,93 miliarde dolari față de 6,8 miliarde dolari în urmă cu un an, datorită parțial creșterilor puternice ale veniturilor din motoarele de căutare și din publicitatea YouTube, potrivit AFP.

Pandemia a ajutat și o creștere importantă a serviciilor de cloud, stocare și virtualizare, un domeniu care a dus la o creștere cu 35% a cifrei de afaceri până la pragul de 55,31 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat publicat marți de compania-mamă a Google. Această veste bună vine în aceeași perioadă în care comportamentul anti-concurențial al gigantului din Mountain View face subiectul mai multor investigații, atât în Europa, cât și în America.

În mod previzibil, această realitate îmbucurătoare pentru investitori s-a resimțit și la bursă. Prețul acțiunilor companiilor tech au crescut vertiginos după izbucnirea pandemiei de COVID-19, prețul acțiunilor Alphabet (compania-mamă a Google) crescând cu peste 80% în ultimele 12 luni.

În final, compania a realizat venituri brute de 46,43 de miliarde de dolari în ultimul trimestru al anului trecut, în creștere de la 37,57 miliarde față de trimestrul 4 din 2019. Alphabet a pus creșterea pe seama exploziei în popularitate a căutărilor pe Google și Youtube în perioada pandemiei.

Primii care au avut de câștigat din această afacere au fost Larry Page și Sergey Brin, fondatorii Google. Averea lor s-a bucurat de o creștere până la peste 100 de miliarde de dolari, venită odată cu creșterea prețului la acțiuni. Astfel, Page și Brin tocmai s-au alăturat clubului exclusiv al centimiliardarilor care până acum includea doar 6 alte nume: Jeff Bezos (CEO-ul Amazon), Elon Musk, (CEO-ul Tesla și SpaceX), Bill Gates (cofondatorul Microsoft), Bernard Arnault (CEO-ul LVMH), Mark Zuckerberg (CEO-ul Facebook) și Warren Buffet (CEO-ul Berkshire Hathaway).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele