19 aug. 2021 | 17:51

Invenții ale femeilor care au schimbat lumea

VIDEO VISTA

Vă place Berea și nu puteți sta fără wifi?! Ei bine, trebuie să le mulțumiți femeilor. Ele le-au inventat! Deși pare greu de crezut pentru mulți dintre noi, aceste invenții aparțin femeilor și este meritul lor.

Invenții care aparțin femeilor

De-a lungul istoriei, femeile au fost nevoite să lupte cu prejudecățile societății pentru a obține dreptul binemeritat de lideri atunci când acesta li se cuvenea datorită realizărilor lor. Azi vom face cunoștință cu femei care au schimbat lumea. Invențiile lor au revoluționat viața pe Pământ și au îmbunătățit simțitor chiar și existența bărbaților.

Încălzitorul pentru mașină

O femeie pe nume Margret A. Wilcox tremura de frig în mașină undeva prin secolul 19. Cum nimeni nu făcea nimic pentru a remedia situația și doamna din povestea noastră nu voia să renunțe la hainele elengante pentru pături, a inventat un încălzitor de mașină, ce-I drept, rudimentar. Acesta a fost patentat în 1983. Aceeași Margret a inventat și mașina care spăla atât vase cât și rufe.

Ștergătoarele de parbriz

Femeilor le-a plăcut mereu să conducă. Așadar au încercat să facă acest lucru cât mai ușor. Pentru că se pricepeau și la spălat geamuri, au inventat și ștergătoarele de parbriz! În acest sens s-a remarcat Mary Anderson în anul 1903.

Jocul Monopoly

Unul dintre cele mai populare jocuri din lume, Monopoly, a fost inventat de Elizabeth Magie în 1904, dar la acel moment se numea The Landlord’s Game.  Doamna Magie, o vizionară, a droit să critice astfel nedreptățile capitalismului sălbatic. Ironic, ideea a fost preluată forțat de o mare corporație. Monstrul corporatist a recunoscut furtul și a platit inventatoarei daune în valoare de… 500 de dolari.

Scara de incendiu

Femeile au mereu nevoie de siguranță. Despre asta a fost vorba și în anul 1887 atunci când Anna Connely a inventat ceva foarte apropiat ca design de scara de incendiu din zilele noastre. Anterior au fost imaginate maşinării sau dispozitive mobile, cu ajutorul cărora persoanele aflate în pericol puteau să coboare ieşind pe fereastră.

Pluta de salvare

La fel de îngrijorată a fost și Maria Beasley care în anul 1882 a creat o plută de salvare. Pentru că mai avea imaginație, a făcut și o mașină de produs… butoaie.

Prima casă încălzită cu energie solară

Două femeie îndrăgostite de soare au inventat prima casă încălzită cu energie solară.  „Solar One” se numea aceasta  și depindea în întregime de energia solară. Proiectul a fost pus în aplicare în 1947 de fiziciana Maria Telkes şi arhitecta Eleanor Raymond.

Seringa medicală

O minune a medicinei moderne, seringa medicală care se poate manevra cu o singură mână este instrumentutl patentat de Letitia Geer, în 1899.  Cu toate că generații de copii, dar mai ales de bărbați s-au ascuns sub pat atunci când aveau de făcut o injecție, este foarte posibil ca aceasta să le fi salvat viața.

Frigiderul electric

Tot o femeie, Florence Parpart,  a fost cea care și-a dat seama că I se strică prea repede mâncare în bucătărie și a inventat ceva care să-I ofere mai mult timp liber. Adică, frigiderul electric. Asta s-a întâmplat în 1914. Aceeași doamnă pusese ceva bani la saltea după ce vânduse americanilor o mașină ce curățat străzile.

Mașina de făcut înghețată

În 1843, Nancy Johnson a hotărât că e cazul să nu mai muncească atât de mult pentru un singur  castron de înghețată. Așadar a inventat un dispozitiv cu ajutorul căruia se putea obţine deliciosul  desert într-o cantitate considerabilă. Invenția se află la baza maşinilor electrice de făcut îngheţată din zilele noastre.

Primul algoritm pentru computere

Ada Lovelace, matematiciană şi scriitoare engleză, este considerată primul programator din lume. Augusta Ada King, contesă de Lovelace, care a trăit între anii 1815 –  1852, născută cu numele Augusta Ada Byron şi cunoscută ca Ada Lovelace, a fost singurul copil legitim al poetului Lord Byron cu Anne Isabella Byron.

Adică și frumoasă și deșteaptă și de familie bună! Ada s-a remarcat în domeniul ştiinţelor matematice şi ca scriitoare, fiind cunoscută în principal pentru colaborarea sa cu matematicianul englez Charles Babbage, cel care a proiectat primul calculator din lume, în 1837, cunoscut ca „Motorul Analitic”. Ada Lovelace a scris primul algoritm pentru un computer. Ca urmare a colaborării sale la realizarea „Motorului Analitic”, Ada Lovelace este cunoscută ca fiind primul programator din lume, iar limbajul de programare Ada îi poartă numele.

Mașina de spălat vase

Tot din dorință de mai mult timp liber și elibare de sub jugul muncilor casnice, Josephine Cochrane a inventat mașina de spălat vase în anul 1887. Ea  a avut îndrăzneala să prezinte hotelurilor mașinăria, fără ca la demonstrații să fie însoțită de vreun bărbat, fapt incredibl pentru acea vreme.

Tehnologia de comunicare wireless

Este cunoscut faptul că femeilor le place să vorbească și că uneori e mai bine ca discuțiile să rămână confidențiale. Poate din acest motiv, actriţa Hedy Lamarr a brevetat în 1941 un sistem secret de comunicare care modifica dinamic frecvenţa de emisie, pentru a face dificilă interceptarea de către.. inamic.

Lăsând gluma la o parte, acest dispozitiv a fost folosit la ghidarea radio a torpilelor americane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi stă la baza folosirii în conexiunile mobile şi de internet, de la WI-Fi la GPS.

Încălzirea centrală

O doamnă friguroasă, sătulă de mirosul de cărbuni sau fumul lemnelor arse, a pus bazele sistemului de încălzire centrală cu gaz, în 1919. Chiar dacă designul propus de Alice Parker nu a fost realizat, a fost pentru prima dată când un inventator s-a gândit să utilizeze gazul natural pentru a încălzi o casă obişnuită, proprietate personală, idee care a inspirat sistemul de încălzire centrală al viitorului.

Materialul vestelor antiglonț

Tot din dorința de siguranță, în 1965, dr. Stephanie Kwolek a inventat un material sintetic numit Kevlar, care este de cinci ori mai rezistent decât oţelul. Invenţia sa a salvat mii de vieţi, fiind materialul din care sunt fabricate vestele antiglonţ.

Berea

Dintre toate acestea, meritul pentru care bărbații ar trebui să ridice un monument pe Lună femeilor este faptul că au inventat Berea. Istoricul Jane Peyton susţine că femeile din Mesopotamia antică sunt primele care au produs, vândut şi au şi băut licoarea cunoscută astăzi sub denumirea de bere, chiar dacă nu poate fi stabilită o perioadă exactă petru apariţia acesteia. Nici până în ziua de azi, niciun bărbat nu a inventat un dispozitiv care să le aducă automat halba rece din frigider până în fața televizorului.