16 mai 2021 | 15:41

Invenția care schimbă felul în care aflăm ce ne îmbolnăvește. Așa ceva poate fi direct injectat în corp

ACTUALITATE
Invenția care schimbă felul în care aflăm ce ne îmbolnăvește. Așa ceva poate fi direct injectat în corp

Este adevărat. O echipă de cercetători din Columbia a revoluționat lumea medicală, inventând cel mai mic și ușor de controlat cip din lume, care ar putea fi injectat foarte simplu în corpul uman.

Scopul acestei invenții este de a îmbunătăți capacitatea medicilor de a urmări și diagnostica starea pacienților, urmărind chiar din interiorul corpului, date vitale esențiale, de la temperatura corpului, până la tensiunea arterială.

Cipul este vizibil doar la microscop și se injectează în corp cu un ac hipodermic

Inginerii de la Universitatea Columbia au creat un cip mic, fără fir și injectabil, utilizat pentru a monitoriza procesele corpului.

Se pare că dispozitivul este cel mai mic sistem cu un singur cip care alcătuiește un circuit electronic complet funcțional. Invenția e revoluționară, pentru că acest cip este extrem de mic, nu necesită fire și alte dispozitive voluminoase, el având un volum total mai mic de 0,1 mm. Practic, prin comparație, întregul sistem are dimensiunea unui acarian de praf și este vizibil doar la microscop.

Cipul implantabil, vizibil doar la microscop, reprezintă o invenție remarcabilă, ce revoluționează industria cipurilor injectate în corp folosind un ac hipodermic.

Cercetătorii sunt interesați de dispozitive medicale implantabile miniaturizate fără fir pentru monitorizarea atentă a tuturor tipurilor de afecțiuni medicale, inclusiv temperatura, tensiunea arterială, glucoza și respirația pentru proceduri de diagnostic și terapeutice.

Cipul transmite, datorită sistemului său wireless, informațiile utile medicilor, din interiorul corpului uman, către o antenă. Odată ce informațiile medicale ajung la specialiști, acestora le-ar putea fi mult mai ușor să diagnosticheze și să trateze anumite afecțiuni, având în permanență acces la informații despre evoluția stării de sănătate a pacientului.

Practic, noua invenție poate fi un punct de plecare pentru tehnologia medicală a viitorului.

Coordonatorul studiului, Ken Shepard, spune că descoperirea ar putea fi revoluționară în dezvoltarea dispozitivelor medicale implantabile fără fir, miniaturizate, care pot recepta mai multe date din interiorul corpului.

Echipa consideră că tehnologia poate fi utilizată pentru aplicații clinice și în cele din urmă ar putea fi aprobată pentru uz uman.