Cum îți dai seama într-o secundă cât de inteligent este un om. Descoperirea uimitoare a specialiștilor
Potrivit unui nou studiu, persoanele care au pupilele mai mari sunt mai inteligente decât cei cu pupile mai mici. Iată de ce inteligența este în ochii privitorului.
Voluntarii studiului au susținut teste de raționament, atenție și memorie, astfel încât echipa Georgia Institute of Technology să poată investiga legătura dintre dimensiunea pupilelor și inteligență.
Cercetătorii au descoperit că, pe lângă faptul că sunt legate de excitare și epuizare, dilatarea pupilei poate fi utilizată pentru a înțelege diferențele individuale în inteligență. Ei au descoperit, de asemenea, că cu cât pupilele sunt mai mari, cu atât este mai mare și coeficientul de inteligență. Echipa spune că acest lucru s-ar putea datora faptului că persoanele cu pupile mai mari au rezultate mai bune în reglarea activității creierului, într-o regiune legată de inteligență și memorie.
Cercetătorii au avut cinci sute de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din Atlanta, care au participat la o serie de teste, în timp ce dimensiunea pupilelor lor era monitorizată de un dispozitiv de urmărire a ochilor.
Inteligența a fost măsurată prin dimensiunea pupilelor
Acest dispozitiv captează reflexia luminii de pe pupilă și cornee printr-o cameră de mare putere. Au fost măsurați în repaus în timp ce priveau la un ecran gol timp de patru minute, pentru a crea o linie de bază. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să creeze o dimensiune medie a pupilelor pentru fiecare dintre voluntari, care să fie utilizată apoi pentru a urmări schimbările prin diferite tipuri de teste și activități.
Pupilele umane medii pot varia de la doi la opt milimetri și sunt înconjurate de iris, care controlează dimensiunea pupilei. Odată ce au creat o linie de bază pentru fiecare voluntar, i-au cerut să finalizeze o serie de teste care au măsurat o serie de domenii ale inteligenței.
Aceasta a inclus capacitatea de a raționa prin probleme, capacitatea de a-și aminti informațiile și capacitatea de a rămâne concentrat chiar și atunci când este distras. Ei au descoperit că cei care au avut o „dimensiune de bază a pupilei” au avut rezultate mai bune la testele de atenție, memorie și raționament.
Acest lucru sugerează o legătură puternică între creier și ochi pe care cercetătorii speră să o studieze mai detaliat în viitor. Mărimea pupilelor a fost legată negativ de vârstă, constatând că voluntarii mai în vârstă au avut tendința de a avea pupile mai mici.
Cum a decurs studiul
Cu toate acestea, dacă au eliminat vârsta ca factor, creând o figură standardizată, relația dintre inteligență și dimensiunea pupilei era încă acolo – indiferent de vârstă. Aflarea exactă a motivului pentru care dimensiunea pupilelor este legată de inteligență a necesitat un studiu mai detaliat al creierului, pentru a căuta ce regiuni sunt activate.
Astfel, au descoperit că dimensiunea pupilei este legată de o regiune cunoscută sub numele de “locus coeruleus” din trunchiul superior al creierului care se întinde în restul creierului prin conexiuni neuronale. Aceasta eliberează o substanță chimică ce funcționează ca un hormon în creier și corp, dar și ca neurotransmițător la procese regulate, cum ar fi percepția, atenția și memoria.
Această regiune are, de asemenea, un rol mai larg în a ajuta regiunile îndepărtate ale creierului să lucreze împreună pentru a îndeplini sarcini complicate. Teoria principală este că persoanele cu pupile mai mari au o reglementare mai bună a acestei regiuni cerebrale, beneficiind de performanța cognitivă și de capacitatea creierului de a funcționa.