Instagram pentru copii, motivul pentru care Facebook ar putea da socoteală: inițiativa, criticată dur

Instagram pentru copii, motivul pentru care Facebook ar putea da socoteală: inițiativa, criticată dur

Planurile Facebook de a crea un Instagram pentru copii nu-s deloc privite cu ochi buni. Ideea e criticată dur din mai multe părți.

Facebook cochetează de ceva vreme cu ideea de a lansa Instagram pentru copii, o variantă a aplicației existente, care să se adreseze doar celor sub 13 ani. E o încercare a companiei lui Mark Zuckerberg de a atrage public tânăr, încă din primii ani de când acesta ia contact cu un telefon sau tabletă.

Mai mult, Facebook observă cum TikTok reușește să atragă public extrem de tânăr, iar compania, cu ce are în portofoliu, nu prea reușește. De aici și ideea lansării unui Instagram dedicat copiilor, după modelul YouTube Kids, probabil.

Numai că ideea nu e privită cu ochi buni. Un grup de avocați specializați pe sănătate publică au cerut Facebook să abandoneze planurile.

Facebook, criticată pentru ideea de a lansa un Instagram pentru copii

Mai bine de 99 de organizații au semnat o scrisoare în care cer Facebook să renunțe la aceste planuri, pe motiv că o astfel de platformă, care are ca punct central imaginea și stima de sine, ar afecta dezvoltarea copiilor. Mai mult, aceștia ridică probleme legate de confidențialitatea datelor.

Facebook insistă că această aplicație ar fi gestionată de părinți, dar argumentele nu par convingătoare.

”Copiii sunt deja online și vor să se conecteze cu familia și prietenii, vor să se distreze și să învețe. Vrem să-i ajutăm să facă asta într-un mediu protejat și potrivit vârstei lor și să venim cu soluții practice pentru a rezolva problema cu minciunile legate de vârstă, atunci când accesezi o aplicație”, spune compania lui Zuckerberg.

Argumente slabe

Facebook insistă că va coopera cu avocații și cei care apără drepturile copiilor pentru a găsi cea mai bună soluție și nu va afișa reclame pe o eventuală variantă de Instagram dedicată doar celor sub 13 ani. Doar că gigantul din domeniul tehnologiei n-a rezolvat nici problemele existente.

Una dintre ele ar fi fix prezența copiilor pe Instagram. Teoretic, prezența celor sub 13 ani e interzisă acolo, dar practic, mulți utilizatori mint în legătură cu vârsta și astfel pot deține liniștiți un cont. Iar cei care solicită acum Facebook să renunțe la idee vin exact cu acest argument: cei care au sub 13 ani și sunt pe Instagram nu vor renunța la conturi pentru a trece pe noua versiune.

Pentru că deja sunt familiarizați cu conținutul pentru adulți.

Nu e clar când sau dacă va veni Facebook cu o versiune a Instagram dedicată copiilor. Dar ce e clar e că intenție există.

Citește și: