14 oct. 2021 | 11:26

Injecția fără ac sau durere a devenit realitate: totul merge cu laser

ACTUALITATE
Injecția fără ac sau durere a devenit realitate: totul merge cu laser

Un număr surprinzător de mare de oameni au o oroare pentru doctori și întregul proces medical din cauza injecțiilor de orice fel, din cauza fricii de ac. Din fericire, totul se va înlocui cu laser, fără niciun fel de durere.

Un grup de cercetători olandezi a făcut un progres important în ceea ce privește injecțiile tradiționale. Au reușit să înlocuiască seringa pe care o știm cu toții, definită în mod uzual printr-un ac la capăt, cu un laser. În mod previzibil, tehnologia din spatele acestei inovații a fost dezvoltată de la zero, nu mai implică niciun fel de ac și, la final, se reflectă într-o procedură ”practic nedureroasă”.

Descoperirea revoluționară, injecția cu laser

Tehnologia dezvoltată de olandezi este intitulată ”Bubble Gun”. Aceasta foloseşte un laser care împinge mici picături de lichid prin stratul exterior al pielii, a precizat David Fernandez Rivas, profesor la Universitatea din Twente şi cercetător afiliat la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care a finanţat acest proiect.

Deși este vorba de picătură cu picătură, întregul proces mai rapid decât înțepătura unui țânțar și nu ar trebui să provoace durere, deoarece terminațiile nervoase din piele, cele care îți dau senzația de durere, nu sunt atinse, insistă același cercetător de la MIT.

”Într-o milisecundă, sticla în care se află lichidul este încălzită cu un laser, o bulă este creată în lichid, împingând lichidul în afară cu o viteză de cel puţin 100 de km/oră”, a adăugat acelaşi specialist în cadrul unui interviu acordat în laboratorul său. ”Metoda ne permite să pătrundem prin piele fără să provocăm vătămări. Nu vedem nicio rană sau vreun punct de intrare”, a concluzionat el.

Pe termen lung, profesorul este optimist nu doar că invenția sa va ajuta mulți oameni să se vaccineze, dar va reduce la zero riscul de contaminare cu ace murdare și va contribui la reducerea deșeurilor medicale.

Până la această oră, testele realizate pe mostre de ţesuturi au fost finalizate cu succes, cu ajutorul unei finanţări de 1,5 milioane de euro primită de la Uniunea Europeană. O cerere de finanţare pentru a începe testele pe voluntari umani urmează să fie depusă în această lună, a precizat profesorul Rivas. Dacă vor fi încununate de succes, soluția creată de Rivas ar trebui să se reflecte într-un produs comercial, ce poate fi utilizat de către medicii din întreaga lume.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele