Îngrijorările despre noua tulpină de coronavirus, în România: ce s-a întâmplat la Matei Balș

Îngrijorările despre noua tulpină de coronavirus, în România: ce s-a întâmplat la Matei Balș

Autoritățile de la București au fost în alertă duminică, după ce, la institutul Matei Balș au fost înregistrate două probe de la pacienți Covid-19 care au generat ”rezultate diferite” față de toate cele anterioare.

Nu este foarte clar dacă cele două probe vin de la aceeași persoană sau dacă pot însemna în mod clar că, pentru prima dată, a fost depistată noua tulpină de coronavirus pe teritoriul României. Ca referință, aceasta a fost întâlnită inițial în Marea Britanie, dar au fost întâlnite deja cazuri în mai multe colțuri ale Europei și în Australia. Noua tulpină este considerată cu 50% – 74% mai contagioasă decât forma standard a infecției cu Sars-CoV-2.

Mai multe răspunsuri de la Matei Balș vom afla în următoarele zile, dar nivelul de transparență este de apreciat. ”În laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate diferite la amplificare față de rezultatele cunoscute până acum”, a declarat Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt la Matei Balș, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Pentru a se ști cu siguranță dacă discutăm de noua tulpină de coronavirus, mai sunt necesari câțiva pași. ”În următoarele zile vom face secvențierea”pentru a vedea dacă este vorba de noua tulpină, a spus Apostolescu. ”Este vorba de niște modificări ale amplificării genelor care apar în procesul de determinare. Urmează să corelăm informațiile, să le punem cap la cap”, a concluzionat oficialul.

Nu a durat mult până când au venit declarațiile de la Ministerul Sănătății pe marginea subiectului. ”O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, spune Ministerul Sănătății.

În final, deși situația se poate schimba în următoarele zile, la ora actuală, în mod oficial, nu discutăm de prezența noii tulpine de coronavirus pe teritoriul României, conform oficialilor de la București.

Citește și: