În plină criză sanitară, prăpastia dintre bogați și săraci se adâncește din ce în ce mai mult
Criza sanitară reprezintă o provocare financiară din ce în ce mai apăsătoare pentru majoritatea oamenilor. Totuși, există și persoane care prosperă în această perioadă, înmulțindu-și semnificativ averile.
Global Wealth Report 2021 întocmit de Credit Suisse demonstrează fără dubii faptul că această criză sanitară a adâncit prăpastia dintre bogați și săraci.
Avem mai mulți miliardari, dar și mai multe persoane nevoiașe
Concret, arată datele Global Wealth Report 202, începând din iunie 2020 numărul global al milionarilor a crescut cu 10% (5,2 milioane), ajungând la 56,1 milioane.
Din nefericire, însă, nu toți oamenii prosperă în această perioadă. Din contră, există țări în care inechitatea dintre cele două pături sociale a crescut exponențial. În Italia, de exemplu, numărul persoanelor najutorate din punct de vedere financiar a crescut cu 20%.
Potrivit datelor oficiale, procentul familiilor italiene aflate în sărăcie absolută a crescut cu 20%, ajungând la 2 milioane (un total de 5,6 milioane de persoane).
Totuși, tot aici, incidența milionarilor a crescut (aproape) constant și progresiv de la 0,9% în 2000 la 2% în 2005, de la 2,9% în 2010 la 2,5% în 2015 pentru a ajunge apoi la actualul 3%.
La nivel general, în Italia, la sfârșitul anului 2020, se concentrau 3% din toți bogații lumii: 1.480.000 de oameni, adică o creștere cu 187.000 față de cei 1.293.000 de milionari (în dolari) numărați în 2019, scrie ziarul italian Il Fatto Quotidiano.
Tot în anul pandemiei, statisticile oficiale arată că numărul multimilionarilor cu active care depășesc 50 de milioane de dolari a crescut, ajungând la 3.560 (cu 785 mai mult decât anul precedent).
Analiștii economici susțin că aceste creșteri semnificative ale averilor celor mai bogați oameni din lume pot fi puse, în mare parte, pe seama redeschiderii economiilor, eveniment ce a avut loc începând cu luna iunie, când majoritatea Guvernelor au ridicat cele mai dure restricții impuse pe perioada crizei sanitare, cu scopul de a limita răspândirea virusului în comunități.
În frunctea clasamentului celor mai bogați italieni se află Giovanni Ferrero, care conduce gigantul cu același nume. Acesta are active estimate la aproximativ 35,1 miliarde de dolari.