Impactul major pe care pandemia îl va avea asupra acestor domenii

Impactul major pe care pandemia îl va avea asupra acestor domenii

Un studiu Deloitte arată că pandemia de coronavirus va avea un impact semnificativ asupra adoptării telemedicinei, a căștilor pentru realitate virtuală și a soluțiilor de tip cloud. În linii mari, putem concluziona că pandemia a fost un adevărat resort pentru tehnologie, accelerând procesele de adoptare a acestora în domeniile cheie ale societății.

Telemedicina, pe val după pandemie

Procentul consultațiilor video la medic va crește la 5% din totalul vizitelor înregistrate la nivel mondial în 2021, față de aproximativ 1% în 2019, potrivit concluziilor raportului Deloitte Technology, Media and Telecommunications (TMT) Predictions.

Această evoluție procentuală echivalează cu peste 400 de milioane de consultații video cu o valoare totală de aproximativ 25 de miliarde de dolari doar în cele 36 de țări membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

De asemenea, se estimează că piața axată exclusiv pe soluțiile pentru efectuarea vizitelor medicale virtuale va ajunge la 8 miliarde de dolari în 2021 și că vânzările de soluții tehnologice de asistență medicală, precum soluțiile terapeutice și de monitorizare, care includ produse de consum aprobate de medici, cum ar fi ceasurile inteligente, vor atinge peste 33 de miliarde de dolari în 2021, cu 20% mai mult față de 2019.

„În urmă cu un an, lumea se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări ale istoriei moderne, care inițial a încetinit producția la nivel mondial și a afectat piața globală. Ceea ce atunci a părut o încetare a activității, în realitate, a pregătit calea pentru accelerarea, în doar câteva luni, a proceselor care ar fi fost implementate în mod normal pe parcursul mai multor ani. În România, tendințe precum telemedicina, un domeniu care are un nou cadru legislativ începând de la sfârșitul anului 2020 ce favorizează investițiile, s-ar putea bucura de un succes și mai mare decât cel de dinaintea pandemiei”, a spus Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.

Piața dedicată căștilor pentru realitate virtuală

Studiul mai arată că piața dedicată căștilor pentru realitate virtuală. Concret, se estimează că vânzările de căști portabile pentru realitate virtuală, augmentată și mixtă – cunoscute în general sub numele de XR sau realitate virtuală – vor crește cu 100% în 2021 comparativ cu 2019.

Aceste gadgeturi se bucură de o popularitate explozivă, în special în educație și în business.

Datorită beneficiilor folosirii acestor dispozitive, printre care e numără costurile mai mici, dar și o mai mare siguranță și transferarea noilor informații de la memoria pe termen scurt la cea pe termen lung, experții sunt de părere că piață aceasta nu își va încetini evoluția nici după ce pandemia va trece.

Explozie de vânzări în rândul televizoarelor 8K

Volumul vânzărilor de televizoare în format 8k vor atinge 3,3 miliarde de dolari în 2021, arată studiul.

Până la sfârșitul anului vor fi disponibile mai multe surse de conținut pentru aceste dispozitive, printre care console de jocuri, aplicații mobile de fotografie sau de streaming, cum ar fi Netflix, care produce deja emisiuni în format 8K.

Creștere exponențială și pentru serviciile de tip cloud

Raportul analizează și evoluția serviciilor de tip cloud, care au avut o ascensiune însemnată în 2020, în comparație cu 2019.

Deloitte estimează o creștere anuală a veniturilor de peste 30% începând din 2021 și până în 2025, similară cu creșterea din 2019, companiile migrând către servicii de tip cloud pentru a economisi bani, a deveni mai agile și a stimula inovarea.

De asemenea, serviciile hibride de tip cloud, care constau într-o combinație între soluții de tip cloud private și publice sau între soluții cloud publice și resurse la sediul companiei, reprezintă nouă normalitate, mai mult de 90% din companiile la nivel global bazându-se pe această formulă hibridă până în 2022.

97% dintre managerii IT intenționează să distribuie fluxurile de lucru către două sau mai multe servicii de tip cloud

Raportul arată că 97% dintre managerii IT intenționează să distribuie fluxurile de lucru către două sau mai multe servicii de tip cloud, în vederea maximizării rezistenței, respectării cerințelor de reglementare și de conformitate și valorificării optime a serviciilor de la fiecare furnizor.

Mai mult decât atât, piața soluțiilor de tip everything aș a service (XaaS), susținută de serviciile de tip cloud, va fi în creștere.

Piața globală dedicată serviciilor intelligent age va cunoaște o creștere anuală de 35% în următorii doi ani

Furnizorii de hyperscale cloud, care au prezență globală, expertiză vastă și o gamă largă de servicii necesare pentru a duce valoarea soluțiilor de tip cloud la următorul nivel, împreună cu companiile de telecomunicații și rețelele 5G în expansiune, determină o creștere a pieței globale dedicate serviciilor intelligent age, care se referă la combinația dintre conexiune wireless avansată, putere de procesare compactă și inteligență artificială localizată în apropierea dispozitivelor care utilizează și generează date.

În 2021, această piață globală va ajunge la 12 miliarde de dolari, continuând să crească anual cu 35%, iar până în 2023, 70% dintre companii vor folosi soluții intelligent age pentru prelucrare datelor, potrivit raportului.

Citește și: