15 feb. 2021 | 18:32

Impact dezastruos al poluării: cum ajunge să ne distrugă vederea

ACTUALITATE
Impact dezastruos al poluării: cum ajunge să ne distrugă vederea

Poluarea aerului ar putea să-ți provoace orbire mai târziu în viață, potrivit unui studiu amplu care a găsit o legătură între poluarea aerului cu particule fine și degenerescența maculară, o boală oculară legată de vârstă care poate duce la orbire ireversibilă.

Descoperirile servesc ca un semnal de alarmă clar al numeroaselor moduri în care poluarea aerului poate fi dăunătoare sănătății noastre, chiar dacă sunt încă în primele zile ale acestei cercetări.

„Descoperirile noastre se adaugă dovezilor crescânde ale efectelor dăunătoare ale poluării aerului înconjurător, chiar și în contextul expunerii relativ scăzute la poluare”, scriu autorii studiului în lucrarea lor.

Poluarea aerului este o problemă globală, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimând că peste 90% din populația lumii trăiește în locuri în care nivelurile calității aerului depășesc limitele stabilite pentru poluanții care prezintă riscuri pentru sănătate.

Cele mai mari probleme de sănătate publică sunt legate de calitatea slabă a aerului în jurul poluanților, cum ar fi particule (praf, funingine și multe altele), ozon la nivelul solului, dioxid de azot, dioxid de sulf și alte gaze, care sunt emise de autovehicule, industria grea și focuri de lemne.

Poluarea poate duce la orbire

Particulele fine, numite PM2.5, sunt deosebit de îngrijorătoare. Aceste particule microscopice cu dimensiuni mai mici de 2,5 micrometri pot pătrunde adânc în plămâni și pot intra în sânge, provocând inflamații în corp.

Expunerea repetată la astfel de poluanți poate irita ochii și gâtul oamenilor, provocând dificultăți de respirație. Mai mult, poluarea aerului înconjurător reprezintă 43% din decesele cauzate de boli pulmonare obstructive cronice și peste un sfert din toate decesele cauzate de cancer pulmonar, boli de inimă sau accident vascular cerebral.

În acest studiu, accentul a fost pus pe degenerescența maculară legată de vârstă (AMD), o afecțiune în care vederea unei persoane se înrăutățește odată cu înaintarea în vârstă, ducând la o creștere a pierderii vederii și, eventual, chiar la orbire.

Boala este legată de vasele de sânge din partea din spate a ochiului și de micile pete de grăsime și proteine ​​care se acumulează pe maculă, partea ochiului din centrul retinei. Genetica și fumatul sunt printre principalii factori de risc pentru această afecțiune.

Pentru analiza lor, cercetătorii au extras date despre mii de oameni înscriși în Biobank din Marea Britanie și au estimat nivelurile anuale de poluare a aerului din jurul caselor lor, utilizând alte seturi de date disponibile publicului. Începând din 2006, aproape 116.000 de persoane au fost rugate să raporteze dacă medicul lor i-a diagnosticat cu degenerescență maculară.

Cum prevenim aceste efecte dăunătoare ale poluării asupra sănătății noastre

Din acest grup, 52.062 de persoane au avut, de asemenea, vederea examinată și grosimea retinei măsurată, ca indicator al oricăror modificări ale sănătății ochilor. Studiul a constatat că persoanele care au fost expuse la niveluri mai ridicate de poluare cu particule fine au avut rate mai mari de DMA auto-raportate.

Expunerea la alți poluanți, inclusiv dioxid de azot, dar nu la particule grosiere, a fost, de asemenea, asociată cu modificări ale grosimii retinei, detectate pe imagistică.

Cercetătorii sugerează că poluarea aerului poate afecta ochiul și nu este prima dată însă că poluarea aerului este legată de bolile oculare.

„Vestea bună este că poluarea aerului înconjurător poate fi controlată și se pot preveni bolile pe care le provoacă”, scrie Philip Landrigan, medic de sănătate publică și epidemiolog de la Școala de Medicină Icahn din New York.

Aplicarea standardelor de calitate a aerului și reducerea emisiilor provenite de la centralele electrice pe cărbune – prin trecerea la combustibili curați și, în cele din urmă, la surse regenerabile de energie – ar fi ambele strategii eficiente pentru reducerea poluării aerului.