Imobiliarele din România, imune la pandemie: prețurile la apartamente îți arată că nu există criză, iar explozia bulei întârzie
Obsesia românilor pentru proprietăți, cu orice preț, continuă să-și facă simțite efectele în piața autohtonă de imobiliare. Mai mult decât atât, chiar dacă mulți nu și le permit, optează pentru apartamente, în timp ce interesul pentru garsoniere stagnează.
Deja de câteva luni, se discută de un nou boom imobiliar, o nouă criză ce s-ar putea reflecta într-o situație similară cu cea din 2008. Până atunci, însă, prețurile la apartamente se află în continuă creștere. În prima parte a anului, s-au menținut într-o aparentă stabilitate, într-o mare parte a țării. Acum, însă, au apărut statisticile pe august, iar trendul s-ar putea să nu te încânte.
Dacă vrei să cumperi un apartament, ai o problemă
Piața de imobiliare din România își revine încet-încet la normal. În mod regretabil, însă, această normalitate se traduce prin prețuri mai mari la locuințe. Față de iulie 2021, în august, prețul a crescut cu aproximativ 2%, de la 1478 la 1508 euro pe metru pătrat util.
Ca aproape de fiecare dată, cea mai evidentă creștere s-a putut observa în București, în timp ce, la polul opus, se află Timișoara. Un pic surprinzătoare este situația din Cluj-Napoca. Acolo, pretențiile proprietarilor s-au diminuat ușor, în contextul scăderii de interes pe zona construcțiilor rezidențiale noi.
Media în capitală a crescut în august cu 2% până la 1569 de euro pe metru pătrat. Deși creșterea a fost mai mare cu aproape 3% la locuințe noi – 1621 de euro, s-a compensat cu scumpirile de doar 0,9% pentru apartamente vechi – 1489 de euro. Pe zona de garsoniere, defalcată pe regiuni din București, vedem un preț de 25.000 de euro în Militari, 39.000 în Berceni, 42.000 în Ștefan cel Mare până la 55.000 la Unirii sau fabuloasa sumă de 98.000 în Dorobanți.
Ca un trend interesant, a scăzut interesul pentru apartamente cu trei sau mai multe camere, după șapte ani de creștere. Acum, contează mai mult spațiul în plus, indiferent dacă este o garsonieră sau un apartament cu două camere.
„Dezvoltatorii îşi adaptează oferta în funcţie de piaţă. Astăzi predomină apartamentele cu două camere în mixul de proprietăţi, în majoritatea proiectelor. Este vorba şi despre o adaptare a ofertei rezidenţiale la specificul pieţei şi la puterea de cumpărare. Astăzi, un apartament nou cu trei camere se încadrează cu dificultate în suma limită pentru aplicarea TVA-ului de 5%.
Majoritatea celor care caută un apartament, mai exact 70% din cumpărători, caută locuinţe până în limita a 100.000 de euro. Prin urmare, se orientează spre locuinţe mai mici, astfel încât să-şi poată permite achiziţia“, atrage atenția Andreea Comşa, managing director Premier Estate Management.