02 oct. 2021 | 18:25

Ia-ți gândul de la mașini japoneze: ce s-a întâmplat cu producția, de ce

ACTUALITATE
Ia-ți gândul de la mașini japoneze: ce s-a întâmplat cu producția, de ce

Producția industrială a Japoniei a scăzut pentru a doua lună consecutivă, deoarece focarele de COVID-19 din alte părți din Asia au întrerupt lanțurile de aprovizionare pentru producătorii de automobile.

Datele au arătat că vânzările au scăzut pentru prima dată în șase luni, în timp ce gospodăriile au redus cheltuielile pe fondul unui nou val de coronavirus, semnalând un sentiment slab al consumatorilor.

Mai mult, acestea sugerează că pandemia a continuat să roadă economia Japoniei în acest trimestru, reprezentând o provocare imediată pentru următorul prim-ministru, Fumio Kishida, care a câștigat, recent, votul conducerii partidului de guvernământ, înaintea alegerilor generale care trebuie organizate până la sfârșitul lunii noiembrie.

Producția fabricilor a scăzut cu 3,2% față de luna precedentă, au arătat datele oficiale, afectate de producția mai slabă de mașini și mașini electronice și marcând a doua lună consecutivă de contracție după o scădere de 1,5% în vară.

Declinul a fost mai mare decât estimau prognozele

Majoritatea producătorilor auto japonezi, inclusiv Toyota, Nissan și Honda, s-au confruntat cu reduceri ale producției din cauza lipsei componentelor, a avertizat lobby-ul industriei la începutul acestei luni.

Suzuki Motor Corp a anunțat că va închide două fabrici de asamblare în Japonia timp de una până la trei zile în octombrie, din cauza lipsei de aprovizionare.

„Reducerile producției auto au afectat multe alte sectoare conexe care trebuie să reducă aprovizionarea atunci când se închid uzinele”, a declarat Takeshi Minami, economist șef la Institutul de cercetare Norinchukin.

„Recuperarea după pandemie durează mai mult în Japonia comparativ cu alte țări”.

Producătorii chestionați de guvern se așteaptă ca producția să crească până la 7% în lunile următoare, însă previziunile mai îndrăznețe implică „riscuri foarte mari”, având în vedere incertitudinile legate de reducerea producției de mașini, a declarat un oficial guvernamental.

Guvernul și-a retrogradat evaluarea asupra producției industriale pentru prima dată din aprilie 2020, spunând că „stagnează”.