Hackerii au planuri mari pentru 2022: valuri de atacuri cibernetice
Din nefericire, numărul atacurilor cibernetice se va intensifica anul viitor, anunță specialiștii care au întocmit un studiu pe această temă.
Se pare că hackerii și, în general, infractorii cibernetici, s-au mutat în mediul online și nu au de gând să dispară prea curând.
Odată cu digitalizarea aproape în întregime a tuturor serviciilor și cu implementarea la scară largă a muncii de la distanță, iau naștere condițiile ideale pentru desfășurarea infracțiunilor online.
Experții se așteaptă la un val de atacuri cibernetice
Potrivit sondajului PwC ”Digital Trust Insights 2022”, peste 60% dintre directorii generali și de tehnologie de la nivel global anticipează o creștere a criminalității cibernetice în 2022, în fruntea listei țintelor pentru atacuri aflându-se rețelele mobile, Internet of Things (IoT) și serviciile cloud.
Mai mult decât atât, previziunile merg mai departe de atât, peste jumătate (53%) dintre respondenți fiind de părere că va crește și numărul atacurilor actorilor statali.
Din păcate, mulți manageri sunt de părere că, dacă investesc în sisteme sofisticate de apărare cibernetică, vor fi complet protejați de intențiile rele ale infractorilor digitali. Nu este așa, avertizează specialiștii.
De exemplu, firmele pot singure să-și saboteze securitatea. Cum? Iată câteva exemple elocvente în acest sens: folosirea mai multor soluții tehnologice care nu funcționează împreună și nerespectarea proceselor de gestionare a datelor sau a riscurilor cu terțe părți.
”Organizațiile pot fi vulnerabile la un atac chiar și atunci când au o apărare cibernetică bună, pentru că un atacator sofisticat va căuta întotdeauna cea mai slabă verigă, uneori prin intermediul furnizorilor companiei. Potrivit sondajului nostru, majoritatea organizațiilor au dificultăți în înțelegerea riscului cibernetic și a riscului legat de confidențialitatea informațiilor în relațiile cu furnizorii. De aceea, simplificarea proceselor care aduc prea multă complexitate și securizarea relațiilor cu partenerii sunt mai mult decât necesare astăzi”, a declarat Mircea Bozga, Partener servicii de audit al riscului PwC România.
Așteptările pe care le au organizațiile de la perioada următoare arată că acestea sunt conștiente de riscurile curente.
Datele analizei arată că peste 50% se așteaptă la o creștere a incidentelor raportabile anul viitor, peste nivelul din 2021. În acest context, 69% dintre organizații planifică majorarea cheltuielilor cu securitatea cibernetică în 2022, față de 55% dintre respondenți anul trecut. Dintre aceștia, mai mult de un sfert (26%) prevăd creșteri ale cheltuielilor cu 10% sau mai mult.