19 feb. 2021 | 17:43

Guvernul, la fundul sacului? Este incredibil cât s-a putut împrumuta. Cifrele sunt amețitoare, toți românii trebuie să știe

CHESTII
Guvernul, la fundul sacului? Este incredibil cât s-a putut împrumuta. Cifrele sunt amețitoare, toți românii trebuie să știe

Guvernul se împrumută des pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a ține în frâu cheltuielile. Dar cifrele împrumutate de Guvernul de la București, doar de la populație, sunt amețitoare.

Statul a venit cu un sistem avantajos pentru românii care vor să pună bani deoparte și să se și aleagă cu ceva dobânzi consistente. Anul trecut, prin intermediul programelor Fidelis și Tezaur, Guvernul a împrumutat de la populație circa 6,5 miliarde de lei.

Practic, a vândut direct titluri de stat. Cine a împrumutat statul s-a ales cu dobânzi mai avantajose decât cele oferite de băncile comerciale, iar maturitățile erau până la 5 ani.

Statul, împrumuturi record de la populație în 2020

Prin programul Fidelis, Ministerul Finanțelor vinde titluri de stat trimestrial, prin intermediul băncilor și al societăților de servicii și investiții financiare, titlurile fiind listate la Bursa de Valori București. Programul Tezaur presupune vânzarea de titluri de stat prin oficiile Poștei și unitățile Trezoreriei.

Emisiunile în programul Fidelis au avut loc în august și decembrie, în total fiind atrase fonduri totale de 4,7 miliarde lei, din care 2,5 miliarde de lei și 457 milioane euro (2,2 miliarde lei), scrie Profit.ro. Împrumuturile prin Tezuar au fost mult mai reduse, de circa 1,8 miliarde de lei, mai ales că achiziția unor astfel de titluri de stat presupunea deplasare la Poștă sau Trezorerie, în plină criză sanitară.

E posibil, însă, ca lucrurile să se schimbe anul acesta. Ministerul Finanțelor a anunțat că populația ar urma să subscrie și online titluri de stat în cadrul programului Tezaur, prin care statul se împrumută de la populație plătind dobânzi avantajoase, mai ridicate față de cele oferite de sistemul bancar. Rambursările ar urma să fie făcute, de asemenea, online.

Obiectivul trecerii Tezaur și în online este asumat de Ministerul Finanțelor pentru perioada 2021-2023.

În ianuarie, la prima emisiune din programul Tezaur, statul a atras peste 955 milioane lei de la populație prin vânzarea de titluri de stat. Titlurile de stat lansate începând cu 4 ianuarie 2021, cu scadenţa de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,25%, 3,5%, şi 3,75%, au fost în formă dematerializată şi au avut valoare nominală de 1 leu.